Морето завря от риба, паламудът показва, че водата е чиста

Надеждата на риболовците е количествата улов да са големи

Есенният улов се очертава да е добър за рибарите по северното крайбрежие. Още с първото захлаждане се появи риба в морето около Шабла, Каварна и Балчик, като морските мъже са категорични, че от доста години по това време на годината не е имало толкова много сафрид, барбуна, чернокоп, а от няколко дни - не повече от седмица, и паламуд, съобщава "Стандарт".
И докато уловът е добър, то радостта на рибарите е помрачена от матрапазите, които почти двойно за седмица са свалили изкупните цени, казаха рибари.
Допреди седмица изкупвачите вземали сафрида на 7 лева за килограм, докато сега вече, когато количеството е по-голямо, цената паднала на 4-4,50 лв./кг, като по-често рибата се вземала на 4 лв. В същото време, проверка на "Стандарт" показва, че в рибните магазини в Добрич сафридът се предлага по 7 лв./кг. Матрапазите изкупували чернокопа от рибарските лодки за по 4-5 лв./кг, а морските вълци казват, че това е малко, защото рибата е едра. В началото по-дребният чернокоп се изкупувал за 6 лв./кг. В магазините пък килограмът се предлага по 12 лв.
Рибарите споделят още, че имат проблеми и с барбуната, която се изнася основно в Гърция. Гърците не плащали за всяка доставка и когато нашите рибари си искат парите накуп за направени 4-5 доставки, то гърците им плащали почти двойно по-ниска цена от договорената, защото искали да се платят наведнъж доставените количества.
Затова често собствениците на риболовни корабчета имат и разправии с екипажите, защото не успяват да им платят договорените надници, споделиха още морски вълци.
От четири години насам за първи път в района се появи паламуд, което рибарите отдават на факта, че морето ни е чисто. Но се оплакват, че матрапазите са свалили и неговата цена - докато в началото са изкупували килограма по 8 лв., то сега вече повече от 5 лв./кг не дават.
Надеждата на риболовците е количествата улов да са големи, за да могат да компенсират ниските изкупни цени и да покриват разходите за гориво и заплати за екипажите.