В Балчик ще "извезат" най-дългата шевица на фестивала "Море от ритми"

Форумът събира близо 1550 фолклористи от цялата страна

В Балчик ще "извезат" най-дългата българска шевица на националния фолклорен фестивал "Море от ритми", който се открива на 22 септември. Форумът събира близо 1550 фолклористи от цялата страна, съобщи артистичният директор на фестивала Галина Гавраилова, цитирана от БТА.
На уличката на занаятите деца и възрастни ще могат да нарисуват по образец орнаменти, а още по-добре, ако пресъздадат фигурите, ритъма и цветовете на стари шевици, които пазят, казаха от сдружение "За Балчик", което организира фестивала под патронажа на кмета на крайморския град Николай Ангелов. Шевицата ще бъде опъната на централния градски площад и ще бъде запазена за следващото издание на фестивала, за да бъде продължена, добави директорът на форума.
Фолклорният събор събира пазители на народните традиции от всички възрасти като най-малкият участник е момиче само на година и половина. Евелин Ивелинова от Балчик ще дефилира на фестивала с добруджанска носия. В конкурса за автентични народни костюми ще бъдат демонстрирани образци от различни етнографски области, съхранявани в старите ракли от близо век и половина, казаха организаторите на фестивала.
Жури под председателството на професор Даниела Дженева, директор на ансамбъл "Тракия" и заместник-ректор на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, ще определи носителите на фестивалните отличия сред колективните и индивидуалните изпълнители на автентичен и обработен фолклор.