Всяко домакинство в Бургас притежава по 1,22 автомобила

Най-натоварената улица в Бургас е „Стефан Стамболов“

Разработването на мерки за намаляването на ползването на лични автомобирли в града беше тема по време на представянето на проекта  "Интегриран градски транспорт - представяне на мерки за устойчив транспорт". То е част от събитията, с които община Бургас отбелязва инициативата "Европейска седмица на мобилността".   
В Проекта са набелязани три фокуса – паркиране, пешеходни пътеки и привдижването с велосипеди. Всички те са насочени към безопасност и безпроблемност на движението. 
По време на срещата днес стана ясно, че най-натоварената улица в Бургас е бул. „Стефан Стамболов“ . Сутрин по него минават 23 600 автомобила, а вечер – 27 400. Проведена анкета в Бургас показва, че всяко домакинство в града притежава по 1,22 автомобила. 60% от хората основно ползват колите си, за да отидат на работа. Времето, за което човек се придвижва в града е средно 20-25 минути.    
Допитването е направено в 1000 домакинства с 1636 души. 14% от тях са споделили, че паркират в частни гаражи, 10% в Синя зона, а 80% ползват обществени паркинги.