Лекарите от болница „Св. Екатерина“ спасиха живота на 25-годишно момче, като му присадиха изкуствено сърце, съобщи електронното издание на в. „24 часа”.

Директорът на болницата проф. Генчо Начев заяви пред радио „Фокус“, че бързата до успешния изход се е стигнало благодарение на изключително бързата междуинституционална координация.

По думите му, трансплантацията не е уникална, такива операции се правят у нас. Нехарактерното за България е, че само за 24 часа изкуственото сърце е поискано, поръчано и доставено.

„За да стане това, министерството – в лицето на ръководството си, трябва да има доверие на болницата, да знае, че няма да бъде излъгано, че се иска нещо, което струва много пари, но наистина спасява човешки животи. И то на човек на 25 години, въпреки че животът не може да се определя според възрастта. Но пак казвам, за да има толкова добра координация, първо, министерството има доверие в болницата. Ние имаме очи да се обадим, защото никога не сме излъгали и те знаят, че показанията, които поставяме, и действията, които извършваме, са абсолютно показани и съвпадат с европейските норми. Фирмата производител също има доверие в нас, защото никога не сме закъснявали с плащанията.“, добави проф. Генчо Начев.

Изкуственото сърце е на стойност 200 000 лв., одобрението на поръчката от здравното министерство бе моментална, подчерта професорът.

Така по съвременен начин е направена животоспасяващата операция на младия мъж, който иначе е щял да умре. Прогнозите са, че той ще се възстанови, но е нужно време.