Нидал Алгафари гостува в регионалната библиотека в Добрич

Той представи първите две части от своята трилогия: „Боже, защо Господ лъже?” и „Аллах, милост нямаш ли?”.

В Регионална библиотека „Дора Габе” вчера гостува Нидал Алгафари, който представи първите две части от своята трилогия: „Боже, защо Господ лъже?” и „Аллах, милост нямаш ли?”. На срещата присъства и д-р Емилия Баева, зам.-кмет „Хуманитарни дейности” при Община град Добрич.

Популярният режисьор и продуцент като истински защитник на българщината сподели с добричката публика своето отношение към българския народ, наричайки го често „мъдър”, неговите традиции и обичаи, магични ритуали и вярвания, към съвременния фолклор, чуждите думи в българския език, религиите и противоречията, които намира, търсейки разликата между Бог и Господ.

 Писателят говори за любовта и премеждията на героите  в своите книги, които според него не са теологични, нито исторически. Чрез творчеството си Нидал Алгафари се опитва да възобнови достойнството на образа на чорбаджията, или богатия човек от онова време, благодарение на когото е имало просвещение. Тези заможни българи са строяли църкви, манастири, училища, били са ктитори, те са плащали на даскалите, те са давали работа на хората. И в двете си книги авторът дава тълкувание под черта на всички стари, забравени от по-старото поколение български думи и напълно непознати на младото поколение днес.  Нидал Алгафари се бори и с разбирането, че някога нашите прадеди са били роби на когото и да било.

Третата част, която в момента авторът пише, ще завърши трилогията.