Министър Захариева представи законодателните промени за детското правосъдие

Закриване на интернатите за деца, замяна на затвора за непълнолетни с нов вид възпитателни мерки, приоритетно разглеждане на делата с участие на деца и специализация на полицаи, прокурори и съдии

Министърът на правосъдието Екатерина Захариева представи пред журналисти пакета от законодателни промени в областта на детското правосъдие, изготвен от екипа й. Освен нов закон за детското правосъдие, който ще отмени Закона за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните, промени ще има в Наказателния кодекс, в Наказателно-процесуалния кодекс и в Закона за изпълнение на наказанията. Това беше заявила, в процеса на изготвяне на текстовете, заместник-министърът на правосъдието Виргиния Мичева:

Нашите задължения - на България, подписала конвенцията за правата на детето, както и добрите практики на другите държави, показват, че по отношение на  непълнолетните трябва да прилагаме други методи, а не наказателната мярка. Понякога децата дори не знаят защо са осъдени, защо са наказани, защо се намират  тук. По-добре е да се положат усилия те да се превъзпитат, да разберат, да им се даде наистина втори шанс в живота.  Ако, разбира се, не могат, тогава наказанието е единствената мярка. Трябва да се развиват допълнително възпитателни и трудови дейности.

"Закриване на интернатите за деца, замяна на затвора за непълнолетни с нов вид възпитателни мерки, приоритетно разглеждане на делата с участие на деца и специализация на полицаи, прокурори и съдии, ангажирани в работата с деца, са част от мерките, които предвиждаме в изцяло новия Закон за отклоняване от наказателно производство и налагане на възпитателни мерки на деца в кофликт със закона. Пакетът от законодателни промени, с който правим факт реформата в детското правосъдие, включва още промени в НК и НПК", сподели министър Захариева в социалната мрежа Фейсбук.

Закриване на интернатите за деца, замяна на затвора за непълнолетни с нов вид възпитателни мерки, приоритетно разглеждан...

Публикувахте от Ekaterina Zaharieva в 27 септември 2016 г.