България ще си сътрудничи с Япония в областта на спорта

Министър Кралев посписа споразумение за сътрудничество с японския си колега и проведе среща с председателя на Олимпийския комитет на Япония Цунекадзу Такеда

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев подписа споразумение за сътрудничество в сферата на спорта с Хирокадзу Мацуно, министър на образованието, културата, спорта, науката и технологиите на Япония. Двамата обсъдиха възможностите за задълбочаване на традиционно добрите отношения между двете държави и засилен обмен на спортни специалисти. Министър Мацуно предложи съдействие на българската страна за развитие на детско-юношеския спорт чрез програмата Sport for Tommorow, която Япония развива. Според инициативата в задължителната програма на началните и основни училища трябва да са включени 3 часа по физическо възпитание седмично, а след часовете се развиват спортни клубове по интереси във всяко училище.

По време на посещението му в Япония, министър Кралев, заедно с генералния секретар на БОК Белчо Горанов, проведоха среща и с министъра, отговарящ за провеждането на олимпийските и параолимпийските игри Токио 2020 Тамайо Марукава. На срещата бе обсъдена програмата на японското правителство Host Town за подготовка на спортисти в тренировъчни бази в страната. Министерството на г-жа Марукава може да съдейства на българските спортни федерации и БОК с предварителна информация за възможностите за подготовка за Токио 2020.

Министър Кралев връчи и купата на Българското правителство на победителя от 3-те токийски турнира по сумо - Гоейдо. Купата на българското правителство се връчва вече 10 години. Поводът за учредяването на трофея са успехите в традиционния японски спорт на българския състезател Калоян Махлянов – Котоошу, който през ноември 2005 г. стана първият европеец, носител на втория по значимост ранг в сумото „одзеки” и най-бързо достигналият този ранг сумист. 

Министър Кралев проведе среща и с него, и с ръководителя на школата „Садогатаке”. Калоян е пълноправен треньор по сумо в школата „Садогатаке” и носи името Наруто Ояката, а името му е легенда за японците.

По време на посещението в Япония министър Кралев участва и в церемония по засаждане на роза Дамасцена в община Ходогая, гр. Йокохама. Ходогая е една от японските общини, които поддържат контакти с български общини, като от 2007 г. между нея и община София е подписано споразумение за сътрудничество в сферата на културата, образованието, спорта и туризма. 

Министър Кралев посети също многофункционални спортни зали и тренировъчни лагери в префектура Ибараки и се срещна с кметовете на няколко японски общини – Мунаката, Окаяма и Мураяма.

Заедно с генералния секретар на БОК Белчо Горанов проведоха и среща с председателя на Олимпийския комитет на Япония Цунекадзу Такеда.