Уникален кораб от 13-14 век откриха на дъното на Черно море

Плавателният съд е намерен в района от нос Галата до границата на село Резово

Уникален средиземноморски кораб от 13-14 век е открит в акваторията на Черно море. Резултатите от проучванията на международния екип бяха представени в Бургас. Това е едно от големите открития на изследователския кораб "Stril Explorer".

В Бургас бяха представени резултатите от проучванията, осъществени от международен екип, в акваторията на Черно море, предаде БНР. 
Плавателният съд, който е с размери близо 20 метра, е с изключително добре запазена задната палуба с корпус, рулове за управление, мачти. Той е намерен в района от нос Галата до границата на село Резово.
Корабът е на близо 200 м дълбочина и от научна гледна точка е световно откритие, категоричен е археологът Калин Димитров, участник в експедицията.
"Това е така наречен кръгъл кораб - тип кораб, който се е появил в Средиземноморието и малко преди епохата на Великите географски открития и който е всъщност първият тип кораб, който е позволил далечни плавания с големи товари. Този тип кораб е често изобразяван от ренесансовите художници по различни фрески и картини, но всъщност не на живо откриван досега", посочи археологът Калин Димитров.
Освен новооткритите плавателни съдове, интересни са и данните от геологичните проучвания, коментира доц. Людмил Вагалински, директор на Националния археологически институт. 
"Преди 18-20 000 години бреговата ни ивица е била около 60 километра по-навътре отсега. Морското ниво се е вдигнало със сто метра и това е ставало постепенно - топили са се ледниците от Скандинавия насам, така че митът за Ной (едва ли в Черно море е неговият първообраз), но този мит много ни помогна да станем интересни и да имаме и такъв проект", отбеляза доц. Людмил Вагалински. 
Проектът продължава още година, той се финансира от фондация „Експедиции и образование“ и се провежда с участието на учени от университети в САЩ, Великобритания , Швеция и Гърция.
Чрез геофизични замервания, проби, сондажи и триизмерни модели са открити до момента 45 корабокрушения от древността в Черно море.