Зам.-министър Нанков: Община Луковит е шампион в санирането

В присъствието на премиера Борисов и министър Василева, откриха официално първият саниран блок в Северозападна България

Община Луковит е шампион в обновяването на жилищни блокове по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради, защото за по-малко от година ще санира и трите си допустими сгради. Това заяви зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който присъства на въвеждането в експлоатация на обновения по програмата жилищен блок „Светлина“ на ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ в Луковит. Това е първият официално завършен блок в Северозападна България. Официални гости на събитието бяха премиерът Бойко Борисов, министърът на околната среда и водите Евелина Василева, кметът на община Луковит Иван Грънчаров и др.

Зам.-министър Нанков подчерта, че след обновяването 30-годишния блок изглежда като нов и променя изцяло облика на града. Със санирането на сградата се очаква да се пестят по 300 хил. киловатчаса електроенергия годишно, което означава, че собствениците на апартаменти ще намалят сметките си за отопление с около 50%. “Това значи повече пари за хората, които да инвестират в друго“, подчерта Нанков. Според него сериозен ще е и екологичният ефект, тъй като само с обновяването на този блок ще се спестят 90 тона вредни емисии във въздуха годишни и ще се редуцират парниковите газове.

Той даде много добра оценка на строителната фирма, изпълнила предписаните мерки и посочи, че блокът излъчва топлина, уют и естетика. Общата стойност на всички дейности по енергийно обновяване на сградата е в размер на 500 хил.лв. Извършена е подмяна на външна дограма, топлоизолиране на подовете и покрива, както и е монтирана хидроизолация на покрива.                                         

В момента в града текат дейности и  по останалите два блока, с което Луковит ще е първата община със 100% санирани сгради, които отговарят на критериите за включване в проекта. Съседната община Тетевен също отчита огромен интерес, като от 10 допустими блока 9 са одобрени за саниране, информира още Нанков.

Той благодари на хората от двете общини, че не са се подвели по лъжите на политически партии, че с програмата ще им вземат апартаментите или ще плащат високи данъци, а са се сдружили и резултатите са видими.