Започна делото за убийството на руския опозиционен лидер Немцов

Борис Немцов беше застрелян близо до Кремъл миналата година

Петима мъже се явиха днес пред военен съд в Москва, обвинени във връзка с убийството на руския опозиционен лидер Борис Немцов, който беше застрелян близо до Кремъл миналата година, предаде ДПА, като се позова на Интерфакс.

Предполагаемият стрелец Заур Дадаев е бил войник в Чечения по това време.
Обвиненията срещу останалите обвиняеми, братята Анзор и Шадид Губашеви, Тамерлан Ескерханов и Хамзат Бахаев, варират от нелегално набавяне на огнестрелно оръжие до участие в поръчково убийство, извършено от организирана група.

Както се твърди, в началната фаза на разследването Дадаев е признал, че е убил Немцов заради обида срещу исляма и чеченския лидер Рамзан Кадиров, но по-късно е оттеглил самопризнанията си.
Убийството на Немцов през февруари 2015 г. беше извършено няколко дни, преди, както се очакваше, той да поведе голямо опозиционно шествие и да огласи спорна информация за участието на руската армия в конфликта в Украйна, отбелязва ДПА.

Немцов е бил убит с четири изстрела, каза днес в съда прокурор Мария Семьоненко, предаде ТАСС. "Дадаев е произвел три изстрела, видял е, че той (Немцов) започва да се изправя, и е произвел още три изстрела. Немцов е починал от четири рани", каза прокурорката.

Оръжието, с което е убит Немцов, не е намерено.

Никой от обвиняемите по делото не се признава за виновен.