Убийството на Немцов струвало 177 000 евро

"Новая газета" публикува разследване в навечерието на първата годишнина от убийството на опозиционера

Убийството на руския опозиционен лидер Борис Немцов е струвало 15 милиона рубли (близо 177 000 евро). Това съобщи руският в. "Новая газета". Изданието публикува разследване в навечерието на първата годишнина от убийството на Немцов. Той бе застрелян на Големия Москворецки мост край стените на Кремъл вечерта на 27 февруари 2015 г. За ликвидирането на Немцов имало търг, твърди вестникът. Имало и списък, в който фигурирали още трима видни опозиционери. Те били олигархът изгнаник Михаил Ходорковски и журналистите Алексей Венедиктов и Ксения Собчак.

 

Президентът Владимир Путин знаел кои са извършителите на убийството още на 2 март, или два дни по-късно, пише още "Новая газета", цитирана от ClubZ.
Той получил необходимата информация от Александър Бортников - шефа на федералната служба за сигурност (ФСБ). Висшето ченге информирало държавния глава, че екзекуторите са група чеченци от батальона "Север" на Вътрешните войски към руското МВР. Те вероятно били ръководени от зам.-командира на батальона Руслан Геремеев.


След още три дни - на 5 март, били арестувани Заур Дадаев, братята Анзор и Шадид Губашеви, Тамерлан Ескерханов и Хамзат Бахаев. А Беслан Шаванов бил убит при задържането му. Скоростта на разкриването вероятно била стимулирана от два момента - въпроса на Путин: "Кой посмя?" и заработилата най-после агентура сред ръководствата на Чеченската република, смята изданието.


Официалното руско разследване посочи като организатор и поръчител на убийството чеченеца Руслан Мухудинов, бивш боец от "Север". Споменатият вече Геремеев не е бил разпитван от следователите и не се е свързвал с тях. Същевременно след края на разследването Геремеев все по-често започнал да се появява публично в Чечня и да обсъжда разстрела на Немцов с роднини и приятели. Руските опозиционни лидери неведнъж са заявявали, че смятат за причастен към убийството проруския чеченски лидер Рамзан Кадиров. Той изобщо не е бил разпитван.