Международна научна конференция започва в Добрич

По повод на 100-годишнината от Първата световна война и участието на България в нея

Добрич е един от градовете-домакини на Международната научна конференция на тема „Първата световна война и България през 1916 г.”. Форумът се откри в София, а на днес и утре пленарните заседания ще бъдат изнесени в Добрич, Тутракан и Благоевград.

Организатор на научната среща е Военна академия „Георги С. Раковски”, а като съорганизатори са привлечени и други институции. Сред тях са Институтът за исторически изследвания при БАН, Институтът по балканистика с център по тракология при БАН, Великотърновският университет „Св. Св. Кирил и Методий”, Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва, общинските администрации и историческите музеи в Добрич, Тутракан и Благоевград.

Международният научен форум е организиран под председателството на министъра на отбраната в изпълнение на плана на Националния организационен комитет за отбелязване на 100-годишнината от Първата световна война и участието на България в нея.

В Добрич конференцията ще бъде открита днес от 17.00 ч. в Дома-паметник „Йордан Йовков”. Представители на институции, граждански организации и на академичните среди, както и музейни специалисти ще представят в продължение на два дни 22 научни доклади и изследвания. „Българското въздухоплаване и авиация през 1916 г.” е темата, по която ще говори полк. проф. д.в.н. Димитър Недялков. Доц д-р Благовест Нягулов ще представи темата „Отвлечените” от Добруджа, 1916 г. Историография и памет.”  „Песенни паметници  на един век за войната в Добруджа” е темата на доц. д-р Венцислав Димов.