В Стара Загора бяха обявени нови почетни граждани

Беше отслужена заупокойна литургия в памет на загиналите старозагорци по време на Руско-турската война

Пети октомври е свещена дата в историята на града ни, защото тя винаги ще ни напомня за нашите предци - с тези думи председателят на Общинския съвет Емил Христов откри тържествената сесия по случай празника на града.
С почетния знак на Стара Загора бяха отличени акад. Александър Петров, проф. д-р Христо Чучков, един от основателите на Медицинския факултет и актьорът от Драматичен театър "Гео Милев" Нино Луканов.
Със званието "Почетен гражданин" бяха удостоени дългогодишният директор на Езиковата гимназия Кънчо Матев и футболната легенда на "Берое" Петко Петков.
Средно и Западно европейският митрополит Антоний, временно изпълняващ длъжността Старозагорски митрополит, също поздрави старозагорци и изтъкна в словото си, че това е празник на вярата, надеждата и любовта.
Тази сутрин беше отслужена заупокойна литургия в памет на загиналите старозагорци по време на Руско-турската война и на строителите на града, изпепелен от пожара. На 5 октомври 1879 г. генерал-губернаторът на Източна Румелия Алеко Богориди символично полага основния камък за възстановяването на Стара Загора, заедно с послание, поставено в медна гилза, поставено в земята. На това място днес се издига паметник, където признателни старозагорци положиха днес венци и цветя.