Войната в Добруджа през 1916 г. е етап в българската национална обединителна кауза

Мисия Добрич

05-10-2016, 22:47

Снимка:

dobrichutre.bg

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Международна научна конференция започва в Добрич

Заяви генерал-майор Тодор Дочев в Добрич

Войната в Добруджа през 1916 година е закономерен етап от реализацията на българската национална обединителна кауза, увенчана със саможертвата на българския войник и неговите пълководци, заяви генерал-майор Тодор Дочев, началник на Военната академия "Георги Сава Раковски", при откриването на международна научна конференция в Добрич. Дебатите са част от форума "Първата световна война и България през 1916 година", който събира историци и в София, Благоевград и Тутракан.
Северният фронт е бойното поле, на който се разиграват решаващите събития през годината. Българската армия провежда своя триумфален боен поход за освобождението на Добруджа - люлката на средновековната българска държавност и култура. В една кампания, покриваща се в представите за блицкриг, знаменателните победи на българското оръжие следват една след друга - превземането на Тутраканския укрепен район, Кубадинската отбранителна позиция, освобождението на Добрич, посочи генерал-майор Тодор Дочев.
На конференцията, която продължава и утре, учени от България, Русия, Украйна, Молдова, Сърбия, Черна гора ще представят повече от двайсет доклада. Бойното използване на артилерията в Добруджа, българското въздухоплаване и авиация през 1916 година, "отвлечените" от Добруджа - историография и памет, песенните паметници за войната в Добруджа са сред темите - обект на научните проучвания.