Цветанов: Единствената ни цел е да запазим стабилността в страната

Генерал Радев показва, че не става за управленец и върховен главнокомандващ

"Ако един генерал си позволява да говори така за една дама (както Радев за г-жа Цачева), показва, че просто не става за управленец и върховен главнокомандващ. Ние няма да паднем на това ниво на говорене. Няма да ползваме и тролове. Имаме поета отговорност да влезем в надпреварата с единствената цел да запазим стабилността в страната. Тандемът Цачева Манушев е най-добрата президентска двойка." Това заяви пред БНТ председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов.

На въпрос дали ще се явят на тестовете на МЕНСА Цветанов каза: "Смятам, че си заслужава да се опита, може би в по-приемлив час."

"Номерът 17, който получихме, има символика – 17 за 2017, когато ще започне новия мандат", коментира зам.-председателят на ГЕРБ.

На въпрос на водещия, че кандидат-президентската двойка на ГЕРБ е обявена късно, Цветанов отговори, че кампанията започва утре и не може да се говори за закъснение. "Нека имаме предвид, че институционалната заетост на г-жа Цачева и г-н Манушев не им позволяваха те да влизат в надпревара - един месец подгряване и един месец същинска кампания, която те ще проведат. В този 30 дневен срок г-жа Цачева няма да влиза в парламента, за да бъдат всички кандидати равнопоставени и да не се тълкува, че тя се възползва от председателския пост в Народното събрание и прави кампания в нейна посока."
На въпрос, ще отиде ли ГЕРБ на дебати с другите партии, Цветанов отговори: "Смятам, че дебат трябва да има и този дебат трябва да бъде между първия и втория, които се очертават в тази кампания. Системните партии като ГЕРБ и БСП Лява България вероятно биха отишли на балотаж, ако такъв има. Ако не, президентската двойка ще бъде тази на г-жа Цачева и вицеадмирал Манушев. Г-жа Цачева е с огромен потенциал и градивност. Колкото повече срещи успеем да направим, толкова повече хората ще осъзнаят важността от необходима подготовка на бъдещия президент, каквато г-жа Цачева притежава."
"Основните ни послания за България фактор на стабилност, активна външна политика, актива евроатлантическа ориентация; Разговаряме с всички парламентарни групи. Има гласувания, които са свързани с квалифицирано мнозинство – няма как да не търсим диалог. Предстои гласуване на бюджета. В не малко случаи намираме конструктивен диалог, загърбвайки тясно-партийните си интереси, за да работим в интерес на гражданите. Никой не подценява възможностите на ДПС. Обикалям страната и виждам какъв е потенциала на движението,. Може би другите партии не си дават сметка, защото не са запознати със ситуацията в различните райони, особено смесените. ГЕРБ е сериозната алтернатива за всички избиратели, които досега са подкрепяли БСП и ДПС.", коментира още председателят на ПГ на ГЕРБ.  Той благодари на структурите на партията, на всички избиратели и нови членове, които се присъединяват към партията. "Каква е алтернативата, която предлага ген Радев? – да върнем страната към времето на Орешарски? Да върнем страната от европейския път? Да върнем държавата отново към тежка политическа конфронтация? Когато нямаш аргументи, преминаваш към лични нападки", добави още Цветанов.

На въпрос по повод избора на генерален секретар на ООН, Цветанов заяви: “Смятам, че анализаторите и изводите, които ще се правят оттук нататък, може би на първо място ще бъдат, че ние като нация никога не можем да бъдем единни, когато имаме една кауза, когато имаме една възможност. В общи линии това противопоставяне във вътрешнополитически план, то се изнесе и в международен и от тази гледна точка повече се виждаха негативните, слабите места, и то по-специално в голямата си част бяха облечени в жълтения. Не показахме качествата на двете прекрасни жени, които България имаше и в лицето на Ирина Бокова като първи кандидат, който вървеше в тази надпревара и, разбира се, Кристалина Георгиева с всички нейни качества, които притежава". 

“За голямо съжаление, както в немалка част от подобни процедури, винаги противопоставянето и вътрешното противоборство води до липсата на единство и, разбира се, за национално отговорна политика”, заяви Цветанов. „Не претендирам за такава компетентност, за да мога да дам обективната оценка, но все пак нека да припомня, че ЮНЕСКО е част от организацията на ООН. И самият факт, че имаме вече две българки в лицето на Кристалина Георгиева, няма как държавите, които имат пряко отношение към избора на генерален секретар, може би да имаме и шеф на ЮНЕСКО, и генерален секретар в лицето на Кристалина Георгиева”, уточни той. „Също така нека да не забравяме, че Кристалина Георгиева като част от ЕК, знаете, че има наложени санкции към Русия, това също предполагам, че остава незабелязано от руската страна. И останахме с едно усещане и с впечатление, че бихме могли да спечелим тази надпревара от гледна точка на дадения профил и потенциалния кандидат, който би трябвало да бъде избран. Да бъде от Източна Европа и да бъде жена. Сами разбирате, че и двете наши кандидатки имаха невероятните качества, те продължават да ги имат и просто според мен тук вече малко и повече геополитика”, допълни Цветан Цветанов. По думите му България е доста малка, за да участва в голямата геополитика. Знаете, че има пет държави, които имат и блокираща квота, така че от тази гледна точка може би повече висшата дипломация е изиграла тази роля, за да може действително да се вземе решение, което да консолидира абсолютно всички. И вие виждате, че това още при първото гласуване, което е вече след приключване на предварителните събеседвания, смятам, че изборът вече е направен и оттук нататък анализаторите са тези, които могат да дават съответните прогнози защо така се случи”, каза още Цветанов и допълни, че според него по-важно е да не влизаме в тази спирала отново пак да имаме противопоставяне и да търсим причината пак в този или в онзи. 

„Трябва да вървим напред и да им пожелаем успех в техните професионални реализации”, заключи Цветанов.

Вижте цялото интервю с Цветан Цветанов във видеото.