Прочутият виолист Максим Рисанов ще свири в „Дни на музиката в Балабановата къща"

Мисия Пловдив

06-10-2016, 17:01

Снимка:

Пресцентър

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

За мен е изключителна чест да посрещна с „добре дошла“ в родния Пловдив, Добринка Табакова! Пожелавам й много емоции от близостта с пловдивската публика, защото тя я очаква! Едно от най-хубавите неща, което се случва във всички издания на фестивала „Дни на музиката в Балабановата къща" е възможността, която фестивалът дава на изявени, утвърдени и прочути български творци и изпълнители, покорили световните сцени да се завърнат и представят у дома. А пловдивчани да съпреживеят прекрасния миг и възможността да се докоснат до тях!“

С тези думи заместник-кметът по култура и туризъм на община Пловдив Амелия Гешева се обърна към Добринка Табакова по време на днешната пресконференция по повод предстоящия концерт от фестивалната програма - "Бестселърите на Добринка Табакова".

В пресконференцията участваха също Мила Павлова – артистичен директор на Международния фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща" и Димитър Манев - почетен президент.

От  своя страна, Мила Павлова благодари специално на община Пловдив, на Амелия Гешева и на партньорите от фондация „Америка за България”, Общински институт „Старинен Пловдив”, Министерство на Културата и БНР, с чиято подкрепа  се осъществява фестивала и разказа за концертите от програмата на есенното издание, които започнаха на 25 септември и продължават до 30 октомври.

Тя сподели за впечатленията на участниците до тук. Единият от тях, флейтистът маестро Марио Кароли от Италия веднага след завръщането си в родината е написал в социалните мрежи: „Довиждане Пловдив! Ще се видим скоро!“. Той е споделил,че вече е влюбен града. „Не съм си представял, че съществува такова богатство“  възкликнал още Кароли по повод Античния театър в Пловдив. Всички гости са споделили, че ако бъдат поканени отново, ще пристигнат още на другия ден. Артистичният директор Мила Павлова представи и акцентите от предстоящата програмата до края.

На 8 октомври от 11.30 ч. в ГДК "Борис Христов", Международният фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща" представя именития виолист и диригент Максим Рисанов, който всепризнатият крал на виолата Юри Башмет  посочва за свой наследник. Концертът, наречен "Бестселърите на Добринка Табакова", е посветен на музиката на спечелилата си известност в цял свят българска композиторка, номинирана за наградата „Грами” и избрана за написването на Кантата, с която сънародниците на Уйлям Шекспир  отбелязаха 400-ия юбилей от неговата смърт. Изпълнението на творбата, озаглавена от авторката „Безсмъртният Шекспир“, се състоя на 21 април 2016 г., на тържествен концерт в катедралата „Света Троица” в Стратфорд-он-Ейвън, където е погребан Шекспир. 

По време на концерта в Пловдив, великолепният музикант Максим Рисанов ще застане на диригентския пулт на Симфоничния оркестър на Държавна опера - Пловдив, но ще се изяви също и като инструменталист със своята ангелогласна виола, партнирайки си с останалите солисти в концерта – блестящата Кристина Блаумане (соло-виолончелист в Лондонска филхармония) и проф. Атанас Атанасов - чембало. 

Добринка Табакова сподели вълнението си от завръщането в родния град и от факта, че за първи път е представена толкова мащабно. Вчера, след публичната си лекция в АМТИИ, специално в нейна чест, е имало музикално изпълнение, което изключително много я трогнало. Тя сподели още, че Максим Рисанов е един от посланиците на нейната музика. Рисанов е идвал в България няколко пъти през последните години – за концерт с Васко Василев, а след това и самостоятелно.

Добринка Табакова е родена в Пловдив. През 1991, на единайсетгодишна възраст, се преселва в Лондон с родителите си, където влиза с конкурс в младежкия отдел на Кралската академия по музика, с основни специалности композиция, диригентство и пиано. Завършва с отличие консерваторията „Гилдхол” и получава докторска степен по композиция от Кралския колеж в Лондон. Участва в майсторските курсове на Парижката, Миланската, Пражката и Норвежката (Осло) консерватории, приета в класовете на едни от бележитите композитори на XX век: Ксенакис, Солбиати и Луи Андрисен.

Творбите на Добринка Табакова са отличавани с множество авторитетни награди и фигурират в каталозите на известни звукозаписни фирми, като „Hyperion” и „Avie”. През 2013 нейният първи авторски диск „Струнни пътеки” (‘String Paths’) излиза на световния пазар, представен от „ЕСМ Records”. Албумът е окачествен като изключителен от международната преса, достига топ 3 на класациите във Великобритания за класическа музика и е включен в листата на бестселърите на i-Tunes.

„Струнни пътеки” е номиниран през 2014 г. в две категории на 56-ите награди „Грами” в Лос Анжелес, включително в тази за най-добър класически албум. Другите две номинации са на композитори, които са починали.

Най-новата й творба – Кантатата „Безсмъртния Шекспир” е поръчана от сънародниците на великия Бард за честванията на 400-годишнина от неговата смърт, която бе изпълнена на тържествен концерт в катедралата „Света Троица” в Стратфорд-он-Ейвън, където е погребан Шекспир.

Роден в Украйна, Максим Рисанов превръща Лондон в свой втори дом. Първоначално учи виола при Мария Ситковская в Москва, а по-късно при Джон Гликман в „Гилдхол Скул” в Лондон. Там изучава и дирижиране, при Alan Hazeldine, като заедно с това участва в няколко майсторски класове, включително на Генадий Рождественски и Йорма Панула. 

Рисанов свири като солист на най-големите оркестри и под диригентството на едни от най-изтъкнатите диригенти на нашето време. Максим Рисанов е носител на множество престижни награди. Лауреат е на международните конкурси за виола „Женева“, „Lionel Tertis“, „Valentino Bucchi“, както и Classic FM Gramophone Young Artist of the Year Award и BBC Radio 3 New Generation Award.

През последните години той съчетава изключително успешно кариерата си на виолист с тази на диригент. Понастоящем преподава виола в Кралския музикален колеж в Лондон. Свири на инструмент Giuseppe Guadagnini (1780), предоставен му от Elise Mathilde Foundation.