Започва поетапно извеждане на бежанците с рисково поведение от центровете в София

Мисия София

07-10-2016, 15:08

Снимка:

facebook

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Фандъкова подчерта, че за нея е изключително важно постигнато споразумение между ЕС и Афганистан за връщане на мигрантите, на които е отказан статут

„Осигуряваме видеонаблюдение, осветление и постоянни полицейски патрули в районите с бежански центрове и струпване на мигранти за повече сигурност на българските граждани. Българите са съпричастни към хората и семейства с деца, които бягат от война, но се притесняват от мигрантите с агресивно поведение. Напрежение и страх пораждат групите от млади мъже, основно от Афганистан, които отказват да  се съобразяват с общоприетия ред“. Това каза  кметът на София Йорданка Фандъкова по време на конгреса на ЕНП- Жени, посветен на темата за миграцията.

Фандъкова посочи още, че е поискала от Държавната агенция за бежанците да започне поетапно извеждане от центровете във „Военна рампа“ и в „Овча купел“ на афганистанските граждани, които имат рисково поведение.  Кметът подчерта, че за нея е изключително важно постигнато  споразумение между ЕС и Афганистан за връщане на мигрантите, на които е отказан статут.

„Подкрепяме усилията на Държавната агенция за бежанците за създаване на центрове от затворен тип за хората, които нарушават обществения ред, както и предложението за зониране на свободното движение на мигрантите, които са в процедура по получаване на статут“, каза Фандъкова. Тя подчерта, че благодарение на политиката на българското правителство и личните усилия на министър-председателя г-н Борисов, България получава 160 млн. евро за осигуряване на българската граница. „Надявам се, че от тези средства, ще бъдат отделени и за техническо обезпечаване на столичната дирекция на полицията, която реално отговаря за огромен брой мигранти, които идват в столицата“, подчерта кмета на София.