Старозагорец, отровил куче, си получи заслуженото

Извергът ще плаща глоба за деянието си

65-годишен старозагорец ще плаща глоба за отровено куче. Решението е на Районен съд - Чирпан. Пенсионерът Т.С. от Стара Загора, който живеел в село Ценово, е признат за виновен в това, че на 12 април т.г. в село Ценово, е проявил жестокост към гръбначно животно – куче порода “Кангал”. Той дал на петгодишното животно храна с поставена в нея отрова за мишки и е причинил противозаконно смъртта на кучето, като деянието е извършено по особено мъчителен начин за животното, престъпление по чл. 325б ал.2, т.3 от Наказателния кодекс.

На 11 април подсъдимият Т.С. решил да отрови кучето на съседа си, тъй като смятал, че то е опасно и вреди на имуществото му. Спомнил си, че негов съселянин му споменал, че притежава силна отрова и привечер, връщайки се с козите си от паша, минал край дома му и поискал малко отрова. Съселянинът му отсипал в найлонова торбичка около 100 грама прахообразно вещество с черен цвят, обяснявайки му, че не знае какъв вид е отровата, но се ползва за тровене на мишки.

Т.С. се прибрал в дома си и сложил отровата във вътрешността на подготвено от него шкембе от коза, като решил да го хвърли на кучето, когато се стъмни.  В часовете след полунощ на 12 април, той се промъкнал до оградата на имота, близо до която било вързано кучето и хвърлил през мрежата шкембето с намиращата се вътре отрова. Кучето подушило мириса на шкембето, доближило се до него и го изяло заедно с поставената вътре отрова.  

Заради изискванията на чл.78 а от НК -  за престъплението се предвижда наказание лишаване от свобода до три години или друго по-леко наказание и  деецът не е осъждан за престъпление от общ характер  съдът го освобождава от наказателна отговорност и му налага административно наказание глоба в размер на 1000 лева, се казва в мотивите на съда.

Присъдата може да се обжалва и протестира пред Окръжен съд - Стара Загора.