Млади солисти от Япония ще свирят с Български камерен оркестър

На 30 октомври от 18.00 часа в Огледална зала "Нели Божкова"

С концерт на млади солисти от Япония под диригентството на маестро Шунго Морияма продължава творческия сезон 2016 / 2017 на Български камерен оркестър - Добрич.
На 30 октомври /неделя/ от 18.00 часа в Огледална зала "Нели Божкова" публиката и ценителите на класическата музика ще могат да се докоснат до музиката на Бах, Блох и Глазунов със солистите Майу Нихей - цигулка, Шихо Сугано - флейта и Хазуки Такатани - саксофон. Под диригентската палка на гост-диригента Шунго Морияма ще прозвучат Концертите в ми мажор №2 за цигулка и струнен оркестър и двойният концерт за цигулка и обой в ре минор от Й.С.Бах (1685-1750), Ернст Блох (1880 – 1959) – Сюита Модал за флейта и струнни и Александър Глазунов (1865 – 1936) - Концерт за алт саксофон и струнен оркестър в ми бемол мажор, съобщават от БКО.

Шунго Морияма
Учи кларинет в Музикалния колеж в Осака. През 1971г. продължава обучението си в Европа при Улдерико Паоне в Националната Академия "Санта Чечилия" в Рим и при Рудолф Йетел в Моцартеума в Залцбург. Кариерата му на диригент започва през 1977г. Поканен е и в България, където дирижира Софийската филхармония и Българския камерен оркестър - Добрич. От 1996г. е постоянен гост-диригент на Софийската филхармония. Също гостува на Кралския балет в Нова Зеландия, както и на театър Мусоргски в Санкт Петербург. Много специалисти признават маестро Морияма за брилянтен балетен диригент. Често е канен в Украйна, където дирижира Симфоничните оркестри на Киев и Лвов.

Майу Нихей - цигулка
Родена е в Корияма (Префектура Фукушима) през 1991г. Започва да учи цигулка на 5 годишна възраст. Има дълъг списък с награди, от които: I-ва награда на 3-тото Международно състезание в Йокохама през 2009г.; I-ва награда на 8-мото музикално състезание в Токио през 2010г. Свири Барток концерт №2 за цигулка с Токио Метрополитън Симфони Оркестра. Избрана е да свири цигулковия концерт на Брамс с Филхармонията на Токийския унививерситет по изкуствата, където учи.Завършва с отличие и награда. През 2015 продължава обучението си в Университета по изкуствата в Берлин при проф. Марк Готони. Получава диплом и стипендия от конкурса по цигулка на Кралица Софи Шарлът. Свири на концерт, спонсориран от Японското посолство в Берлин. Свирила е с големи японски оркестри и е участвала в много музикални фестивали. Учила е цигулка при Койчиро Харда, Мичико Кмия, Асако Урушихара и Стивън Пикард и камерна музика при Катсуя Матсубара и Нобуко Ямязаки. Стипендиант е на 44th Ezoe Memorial Foundation, Rohm Music Findation и Meijiyasuda Cultural Foundation.

Шихо Сугано - флейта
Родена е в Кобе (Префектура Киото) през 1997. Шихо започва да учи пиано на 10 годишна възраст и флейта на 13. Свири в духовия оркестър на Васеда Сетсурьо Хай Скуул, където учи. Оркестърът й получава сребърен медал на общо-националното състезание Кансай; Златен медал на националният конкурс на Хай Скуул маршируващи оркестри. Досега е учила флейта при Маки Масаго, Норико Уено, Кейко Нагаяма. В момента е първа година в музикалния колеж в Осака.

Хазуки Такатани - саксофон
Като малка е пяла в детски хор. Започва да учи саксофон в началото на гимназиалното си образование. След като завършва Музикалния колеж в Осака, продължава обучението си във Франция. Завършва със златен медал консерваторията в Серж Понтоаз (Париж). Сега учи в майсторския клас на консерваторията. Получила е награди от следните конкурси: I-ва награда, китайска обща награда и награда в категория духови инструменти на 15-ти международен фестивал в Осака през 2012г.; III-та награда на 90-ти международен музикален конкурс Леополд Белан през 2016г. Свирила е на 9-тия Арабеск Ню Камърс концерт в Какогава, Япония. Била е гост на 31-вия Азиатски международен концерт в Осака през 2013г. Учила е саксофон при Томоко Ишида, Шинижи Лимори, Жан-Ив Формо и камерна музика при Жун Нишимото и Марилис Формо.