В България проектите по ЕФСИ ще се реализират по-лесно

Ева Паунова (ГЕРБ/ЕНП): Приетите днес текстове са в посока улесняване на реализирането на големи рискови и инфраструктурни проекти по ЕФСИ

Ева Паунова (ГЕРБ/ЕНП): Реализирането на големи проекти по ЕФСИ в България ще бъде по-лесно

„Досега у нас има три действащи проекта по Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), като и трите са за облекчено кредитиране на малки и средни предприятия (МСП). Приетите днес текстове са в посока улесняване на реализирането на големи рискови и инфраструктурни проекти по ЕФСИ и в страни като България, в които те все още липсват“, заяви Ева Паунова (ГЕРБ/ЕНП) по повод приетия днес, 11 октомври 2016 г., в Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите на Европарламента доклад за напредъка по ЕФСИ. Българският евродепутат беше докладчик за Групата на ЕНП и успя да договори в окончателния текст ключови поправки за по-ефективната работа на ЕФСИ и по-равномерното географско разпределение на инвестиционното финансиране.
„Радвам се, че постигнахме съгласие с колегите от другите партии за конкретни предложения, които Комисията да вземе предвид при оптимизирането на ЕФСИ. Призоваваме за облекчени правила за комбиниране на ЕФСИ със структурните фондове, което ще позволи на инвеститори като българските да набавят част от средствата за проекти от добре познати им източници по Оперативните програми. Освен това настояваме за по-таргетирани информационни и консултантски дейности на Европейската инвестиционна банка по региони с цел запозанване на местните инвеститори с ЕФСИ“, обясни част от приетите текстове Паунова.
Тя припомни, че преди две седмици Европейският инвестиционен фонд и СИБАНК подписаха гаранционно споразумение за финансиране на иновативни МСП и междинни предприятия (с до 499 души персонал) в България и Словакия. Общият проект ще осигури кредитиране за 130 млн. лв. общо за двете страни, от които най-малко половината ще бъдат за българския пазар. Така средствата с гаранции по ЕФСИ на разположение на бизнеса ни стават над 330 млн. лв., което нарежда България на шесто място в ЕС по показателя на очаквано подкрепени инвестиции по ЕФСИ към БВП.