Правителството прие Стратегия за развитие на научните изследвания „По-добра наука за по-добра България“

Основната целева група, към която е насочена, са университетите и научните организации

Министерският съвет прие Национална стратегия за развитие на научните изследвания „По-добра наука за по-добра България“ с хоризонт 2025 г. и Оперативен план за изпълнението й за периода 2017-2020 г.
Стратегията цели да се подпомогне науката в България за превръщането й във фактор за развитието на икономиката, базирана на знанието и иновационните дейности. Основната целева група, към която е насочена, са университетите и научните организации. Изпълнението й ще създаде условия и подходяща среда за осигуряване на качествени научни изследвания чрез концентрация на ресурси и чрез мерки на изграждане на но ново поколение учени, което ще способства за по-пълноценно интегриране на България в Европейското научноизследователско пространство и ще направи страната ни активен и конкурентоспособен партньор в европейските изследователски и иновативни мрежи.
Националната стратегия за развитие на научни изследвания ще се реализира чрез координация и взаимно допълване на инструменти от други стратегически програми като Националната пътна карта за научноизследователска инфраструктура, Оперативната програма на Фонд „Научни изследвания“, Оперативната програма на Националния иновационен фонд, Оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ и други секторни програми. Предвижда се в периода 2017-2020 г. да се разработят и осъществяват секторни програми за научни изследвания с участието на други ведомства.
Стратегията е разработена от междуведомствена група, включваща представители на министерства, висши училища и научни организации. Взети са под внимание становищата и предложенията, постъпили при публичното й обсъждане.