Иван Сеферинов: Гоним класиране за Олимпиадата в Токио

Благодаря на всички състезателки

Женският национален отбор по волейбол на България бе определен за Отбор №1 на месец септември в допитване до спортните журналисти. Поради отсъствието на повечето от волейболистките, които играят в чужбина наградата бе приета от селекционера на волейболистките Иван Сеферинов.
 
"Искам да изкажа голяма благодарност към всички състезателки, които взеха участие в подготовката и квалификацията, както и на целия треньорски щаб. Също така искам да благодаря на Българска федерация по волейбол, която ни създаде много добри условия.  С днешна дата ние приключваме официално сезон 2016 и се надявам в бъдеще нещата да бъдат още по-подредени и да постигнем още по-добри успехи.
 
Миналата седмица направихме отчет за изминалия период. В близките дни ще има Управителен съвет на федерацията, на който ще бъде разгледан този отчет и ще бъде разисквано състоянието на женския национален отбор. Ние ще представим нашата визия, искания и очакванията ни за бъдещата работа и продължаване на този щаб.
 
Тези състезателки, които не участваха в квалификацията вече са здрави. Вратата на националния отбор е широко отворена за тях за следващата година и ще ги очакваме още месец май, когато  ще започне подготовкатата за квалификациите за Световното първенство 2018 година.
 
Целта пред този женски отбор е развитие през новия олимпийски цикъл и класиране за Игрите в Токио през 2020 година. Първата крачка в тази насока е подобряване на организацията за националния тим. Втората е да привлечем нови състезателки, които след четири години да бъдат в основата на тима и да бъдат на възраст до 22 години. Днес имахме среща с пет от тези момичета, които взеха участие в Европейското първенство за девойки старша възраст (под 19 години). Те ще бъдат под наблюдение и ще бъдат привлечени в разширения състав на женския национален отбор.
 
Третата стъпка е по-предни позиции в Европа. В момента сме десети в европейската ранглиста. Целта е да вървим напред и да станем пети в ранглистата. Това ще ни даде не само престиж, но и възможност за участие в квалификациите за Олимпийските игри, в които играят първите осем нации в класацията.