Бракониерството се увеличава

Мисия Добрич

14-10-2016, 12:24

Снимка:

dobrichutre.bg

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Първи регионален ловен събор „Добруджа 2016”

Правят първа копка на Ловен дом в Кобаклъка

Бракониерството за жалост се увеличава, мога да го заявя твърдо и все по-трудно се охранява дивечът в района на Добрич и областта, това заяви а пресконференция председателят на УС на Сдружение „Ловно-рибарско дружество“ в града  Илия Михайлов. "Грижата за дивеча е най-важното нещо за ловците.Ако ние не се грижим за него, ако не го опазваме, няма да има дивеч, няма да преминават интересно и самите ловни излети. Във всяка една ловна дружинка в региона има избрани от Общото събрание отговорници по охраната на дивеча както и действащи надзиратели. Заедно с ловната стража се организират проверки, но не може да бъде обхванато всичко.

„Всичко зависи от отделния ловец. Аз говоря за бракониери, не само външни хора. Бракониерството се шири и сред наши ловци. Затова казвам, че всичко опира до съзнанието. Има не малък контингент от ловци, които са съзнателни. На тях просто съвестта не им позволява да бракониерстват. Но не са малко и такива, които нямат така наречения почивен ден“, допълни  Илия Михайлов.

Сдружението „Ловно-рибарско дружество“ – Добрич е изградило 30 хранилки за дива свиня, 300 – за фазани и яребици, 84 – за елени и сърни. За подхранване на дивеча са осигурени 25 тона концентриран фураж, 12,5 тона груб фураж и 2 тона сол. Част от суровините са предоставени на добра воля от ловци, бизнесмени.

Половината от ловните дружинки в региона имат своя база – заслони или ловни хижи. 119 хектара е площта на Сдружение „Ловно-рибарско дружество“ – Добрич, 33 са ловните дружинки и около 1000 – ловците.

В следващата година се очаква най-после сдружението да има и своя нов Ловен дом, построен изцяло със собствени средства.

На пресконференцията Илия Михайлов заяви още, че „Ловно-рибарско дружество“ – Добрич развива и богата международна дейност.

Поддържат се контакти с ловци от Австрия, Румъния и Гърция.

Илия Михайлов припомни за провеждането на първия Регионален ловен събор „Добруджа'2016“ тази събота  10.30 часа в местността „Кобаклъка“.