Без промяна в броя на секциите в една държава зад граница

34 000 българи подадоха заявления, че искат да гласуват в деня на президентските избори извън страната

Без промяна в броя на секциите в една държава зад граница. Това реши Централната избирателна комисия (ЦИК). Така максималните секции остават 35, въпреки недоволството на българите в чужбина, информира Нова тв.

34 000 българи подадоха заявления, че искат да гласуват в деня на президентските избори извън страната. Традиционно броят на гласувалите в деня на вота се оказва по-голям.

Най-много подадени заявление за гласуване има в Турция – 8842, над 7000 са във Великобритания. Следват Германия с 3508, Съединените щати и Испания.  Заедно с Турция, сънародниците ни във Великобритания са най-активни в желанието си да гласуват.

С днешното решение ЦИК одобри в Турция и Великобритания да се разкрият по 35 секции. Така сънародниците ни от Лондон не изключват да се редят на опашки.

Въпреки че на последните избори в посолството ни в Лондон имаше четири секции, на тези избори се очаква да има една. За Германия ЦИК взе предвид разрешението на немските власти и ще открие двойно по-малко секции от преди – само 8.

В Съединените щати ще има 35 избирателни секции, а в Испания броят им ще бъде 25.