Филма "Десницата на Свети Иван Рилски" ще гледат в Гоце Делчев

Разкриват се неизвестни досега обстоятелства за разпространението на култа към Свети Иван Рилски в православния свят

Повече от пет столетия мощите на Свети Иван Рилски са в духовния му дом в едноименната планина, но и до днес съдбата на неговата десница е забулена в мистерия. По нейните следи тръгва екипът на документалния филм "Десницата на Свети Иван". В него освен, че се проследява митарстването на светите мощи, започнало още през 980 год., се разкриват и неизвестни досега обстоятелства за разпространението на култа към Свети Иван Рилски в православния свят.

В "Десницата на Свети Иван" съвременните аспекти и аргументи по темата представят Неврокопският митрополит Серафим, Синайският епископ Йероним, игуменът на женския манастир "Успение Богородично" в Тинос - Юлияния, богословите проф. Иван Желев и д-р Добромир Димитров, литературният историк акад. Иван Радев и историкът д-р Кирил Алексиев. Сценаристи са Красимир Куиев и Валери Яков, който е и режисьор на филма, а оператор е Феодор Сургов.

Документалният филм "Десницата на Свети Иван" ще бъде представен в Гоце Делчев днес от 18.00 часа в Общинския исторически музей. В представянето ще участват Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим и авторският колектив от Телевизионен център – Благоевград.