Ева Паунова и принцеса Лаурентин откриха изложението „Поколение Код“ в ЕП

Някои от обсъжданите на изложението нови проекти ще стартират от България по предложение на принцеса Лаурентин ван Оранйе

Ева Паунова (ГЕРБ/ЕНП) и нидерландската принцеса Лаурентин ван Оранйе  откриха официално интерактивното изложение „Поколение Код: роден в билбиотеката“ на 18 октомври 2016 г. в Европейския парламент. „Създаване на стартиращ бизнес, подобряване на дигиталните умения, намиране на нови възможности – това са само част от функциите, които съвременните библиотеки трябва да изпълняват. Щастлива съм да съм домакин на изложението, което показва как библиотеките могат да използват новите технологии, за да се превърнат в центрове на знанието и уменията на 21-и век“, заяви българския евродепутат.
“Имам удоволствието да си сътруднича с принцеса Лаурентин по няколко проекта - програмата Публични Библиотеки 2020 и инициативата  „Чети с мен” под патронажа на президента на България Росен Плевнелиев. Днес обсъдихме стартиране на нови общи инициативи, свързани с образованието, и Принцеса Лаурентин предложи някои от тях да започнат пилотно в България“, допълни Паунова.
Ева Паунова е домакин на тридневното изложение заедно с евродепутатите Михал Бони (ЕНП, Полша), Шон Кели (ЕНП, Ирландия), Антанас Гуога (ЕНП, Литва) и Катрин Стайлър (С&Д, Великобритания). Организатор е фодация „Четене и писане“ (Reading & Writing Foundation), чийто председател и основател е принцеса Лаурентин. Мисията на фондацията е да подобри грамотността и уменията на населението в Нидерландия и Европа. По време на откриването Ева Паунова и принцеса Лаурентин разгледаха интераткивните инсталации, включващи 3D принтиране, виртуална реалност, работика и холограмна стена. Европейският комисар по образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наврачич също се включи в церемонията по откриването, а сред гостите беше и председателят на Българската библиотечно-информационна асоциация Снежанка Янева.