Арестуваха руски хакер в Прага

Руснакът е заподозрян за пробив в LinkedIn през 2012 г. и кражба на 117 млн. имейли и пароли на потребители

Издирван с червена бюлетина от Интерпол руснак е арестуван в чешката столица, съобщава CNN. Арестът е станал в хотел в централната част на града и е осъществен в сътрудничество на европейските власти с ФБР. По данни на чешката полиция, арестуваният е бил изненадан при задържането, а веднага след него е получил нервна криза и е закаран в болница.

По данни на онлайн изданието Hacked името на руснака е Евгений Н., роден през 1987 г., с прякор Peace.

Мъжът е заподозрян за пробив в базата данни на LinkedIn през 2012 г., когато бе компрометирана сигурността на данните на над 117 милиона потребители, чиито имейли и пароли бяха откраднати, а през м.май 2016 пуснати за продажба на черния пазар срещу 5 биткойна или 2 200 $.

Припомняме, че първоначално от LinkedIn съобщиха за около 6,5 милиона откраднати пароли, но преди няколко месеца обявиха, че истинската бройка е от порядъка на 117 милиона. От компанията обещаха да предприемат незабавно мерки за анулиране на компрометираните пароли и призоваха засегнатите потребители да си направят нови.

В момента арестуваният очаква решението на чешкия съд по исканата от САЩ екстрадиция. От посолството на Руската федерация в Чехия са заявили, че ще защитят интересите на техния гражданин и ще настояват да бъде предаден на Русия.

Междувременно от LinkedIn благодарят за работа и усилията на ФБР във връзка със залавянето на хакера.