Цачева: Няма да позволя да ми се приписват лъжи!

Манипулациите през последните дни добиват уродливи форми

През последните дни сме свидетели на манипулации, които добиват уродливи форми. Хора с претенции за демократи се опитват да компенсират липсата си на идеи и визия за политики, като подменят смисъла на тезите на опонентите си в предизборната кампания. Няма да позволя да ми се приписват лъжи и да ми се слагат думи в устата, които не съм изричала! Това заяви в позиция, изпратена до медиите, кандидат - президентът на ПП ГЕРБ Цецка Цачева.  Ето и пълния текст:


В състоял се вчера публичен дебат заявих, че върховенството на закона не позволява да има противопоставяне между спазването на основните права на човека и защитата на националния интерес, именно защото законът е гаранция за това.
Ето и точните цитати:
„- Защо България „тихомълком” върна седем души на Турция?
- Тогава, когато не са спазени условията, критериите, не е спазен законът, това трябва да се случва и аз подкрепям такава позиция на българските власти.
- Да, но и националният омбудсман каза, че правата им не са спазени. Човешките права на тези хора спазени ли са, според Вас?
- Преди всичко е националният интерес на държавата пред защитата на отделни права.
- Преди всичко е националният интерес или правата на човека?
- Върховенството на закона не позволява да има противопоставяне между двете понятия, защото винаги законът гарантира и онова, което е справедливо и важно за отстояване правата на отделния човек”.
Многократно сме били свидетели на подобни „добри” практики в манипулацията, при които думите се вадят от контекста, преувеличават се до абсурдни твърдения и се доукрасяват с ужасяващи образи. Крайно недопустимото в случая е, че това се извършва от моите опоненти - тези, които трябва да бъдат обединители, стожери на законността, толерантността и опазването на демокрацията. Тези практики за съжаление ни връщат към едни мракобесни времена, когато репресивният апарат манипулираше истината по жесток начин. Категорично заявявам, че няма да го позволя и ще отстоявам демократичния и политически коректен тон в предизборната кампания, както и досега съм го правила.