Борисов: Цачева е класи над опонентите си

ГЕРБ и ДПС в никакъв план не могат да управляват заедно

Цецка Цачева ще спечели изборите, защото е класи над другите кандидати. Това заяви премиерът Бойко Борисов в интервю за "Здравей, България" на Нова телевизия. Ивайло Калфин ми е бил вицепремиер, Трайчо Трайков - министър, Радев - главнокомандващ на военно-въздушните сили, познавам ги много добре, Цецка Цачева е класи над тях, каза Борисов. С този аргумент той поясни защо няма да му се наложи да подава оставка след изборите, както обеща да направи ако Цачева загуби. Той обясни, че не дава прогнози, а е убеден в това заради опита си, а не защото има социологическа агенция, която работи само за него в един екземпляр. И отново подчерта да не се вярва на социологическите агенции. Той оцени високо Росен Плевнелиев и пак обясни, че имали разговор, в който Плевнелиев му казал, че не иска да се кандидатира заради личните си драми.

Не искаме гласовете на ДПС, защото ще трябва да управляваме с тях, заяви премиерът

„ГЕРБ и ДПС нито в краткосрочен, нито в дългосрочен план могат да управляват заедно и сме го заявили неведнъж. Ще го повторя пак, за да няма внушения. ГЕРБ е единствената партия, която досега не е управлявала с ДПС”, заяви Борисов.

"Ахмед Доган финтира българските политици", коментира още премиерът.

„Аз съм от Реал Мадрид, но Меси е гениален. Ахмед Доган прави това с българските политици, което Меси прави на терена – финтира ги“ отсече премиерът. Сега слушайте какво прави Меси. Ако за българския народ има нещо противно, то това е моделът на „Орешарски“. Доган изкара точно него за кандидат за президент, така сега ще преброи колко гласове ще има. Той познава изкушенията на българина много добре. ГЕРБ не му дава излаз към властта. Сиреч, сега изкушението е при БСП. Ще видят, че сами не могат да бият ГЕРБ и ще преговарят с левицата“, това обясни Борисов и добави, че Радев ще стане новият Орешарски и това е уговорка от много време. 

„ДПС познава тези, от които зависи Радев да стане Орешарски №2. Неслучайно и Бареков го прибраха пак да обиколи студията. Неуспешно, но той продължава да е в тази схема”, на мнение е премиерът.  

„Ние няма да се борим за гласовете на ДПС. Този, който ги вземе, трябва да обещае, че ще управлява заедно с тях. Те са го заявили много ясно на висок глас. Ако не победим, следващият сценарий е отново моделът „Орешарски” с друг премиер. А може и самият Орешарски да се върне за премиер на новата коалиция”, заяви още Борисов.
Той бе категоричен, че Цецка Цачева няма да бъде подкрепена от ДПС.

 

По повод обръщението на Радан Кънев към Бойко Борисов, преди време в ефира – „Бай х*й“, премиерът отговори: „Не знам за коя реплика става въпрос. С такъв човек може само да се шегуваш и да го убиваш с мълчание без коментар, какво да му кажа.“

Борисов разказа как потърсил реформаторите през лятото, за да им предложи да участват заедно на изборите, кандидат – президент от ГЕРБ, вицепрезидент от реформаторите. Но ДСБ въпреки че първоначално се съгласили, са провалили договорката.


„Ако не си първа политическа сила, нямаш претенциите да управляваш. Стоя зад позицията си, че ако тя не спечели на балотаж, ще подам оставка. Не смятам обаче, че това ще се случи, защото съм убеден, че ще постигне добри резултати. Цачева е класи над опонентите си, тя ще направи много добър резултат", обяви премиерът. Той призова в момента да не се гледат социологическите прогнози, защото агенциите работят за пари и показват това, което се иска от тях.

„Аз вярвам на една агенция. Получавам проучване в един екземпляр. На тази база очаквам добър избор. И сега ще потвърдя, че ще подам оставка, ако ГЕРБ не е първа политическа сила. Ако не си първи, нямаш претенция да управляваш. Видяхме експеримента „Орешарски“. Тогава бяха втория, третия и четвъртия. И докъде доведоха това. Аз обаче смятам, че няма да ми се наложи да давам оставка“, каза Борисов.

 

„Няма по-лошо от непоискано добро. В този случай избързаха да дадат подкрепа, която притесни партията, създаде възможност за много приказки, които нямат общо с действителността. Непремерен ход на Лютви Местан беше това“, заяви премиерът по повод непоисканата  от ГЕРБ подкрепа, дадена от ДОСТ към Цецка Цачева за президент.


Попитан дали би обмислил други политически партньори в това управление, той заяви: "Аз не искам нов партньор. Това е най-доброто от всички възможни варианти.”


„Съветвам БСП и ДПС да не разклатят държавата догодина, не са готови, слаби са, те нямат кадри, нямат способност да го вършат. Предстои председателство на ЕС от първи януари 2018 година”, допълни премиерът.

 

„Благодарен съм на Волен Сидеров, той прояви голяма щедрост и ми опрости 32 000 лева. Аз го осъдих за това, че ме е обидил и той трябваше да ми плати 3000 лева, а аз трябваше да платя разноските по делото – 35 000 лева. Той ми опрости 32 000 лева”, каза още премиерът.

Борисов коментира и записите от разговорите между Владимира Янева и Румяна Ченалова. „Това е сериал, който снимат. Те се събират в едно студио и вкарват една или друга случка. Това са врачки и махленски клюки”, заяви той.

„За мен важният успех от това,е ,че двете не са в съдебната система, защото от това, което чувам, те не са били за там”, каза още Борисов и подчерта: „Нямам общо нито с Янева, нито с Ченалова”.

 

Премиерът Борисов поиска сам да отговори по повод интервюто на Цветан Василев в „Капитал“. 

„Интервюто на Цветан Василев е опит на групата на Прокопиев да дискредитира ГЕРБ. Това е най-добрата партия, затова“, каза той. 

„Прокопиев навремето идваше да се оплаква при мен, че Цветан Василев иска да го убива. Искаше помощ. А сега му пуска интервю след интервю. Двамата направиха фронт срещу мен. Срещата с Прокопиев стана, когато бях в опозиция. Гриша Ганчев го доведе. Прокопиев искаше да говорим на четири очи, но аз им казах и Гриша Ганчев да остане. Така говорихме", обясни премиерът.
"Булгартабак се продаде по времето на министър Трайчо Трайков, продаде го Сити банк – американска банка. Взеха се 110 млн. евра. БТК стана изцяло частна. Продажбата се извършваше в Люксембург между частници. Мадлин Олбрайт ми се обаждаше, искаше да говорим по тази тема. Защото имаше много кандидати. Отказвал съм на всички да говоря дори за Виваком. Отказал съм на всички комании, които искаха, среща“, поясни министър-председателят.

„Пеевски няма нищо общо с управлението на ГЕРБ. Докато кръгът Капитал е имал нещо общо. Те са ми предложили 5-6 мнистри, докато ги видя какви са и да ги изгоня. Защото ме питате за Прокопиев, а все за Пеевски. Единият е влиял на БСП във властта, другият влияеше на мен в началото. Доведоха министри, ставаха, взех ги. Става въпрос за Дянков, Трайков, Караджова, Плевнелиев. Пеевски и Прокопиев са еднакви. Първият влияе на БСП, а вторият на мен“, добави Борисов. "ГЕРБ е независим. Над мен няма никой“, заключи премиерът.

 

Всички, които са скрити в кораби, камиони, линейки, веднага ги връщаме обратно. Правим го, защото центровете ни са пълни и хората в общините не ги искат там бежанците. Това обяви премиерът Бойко Борисов на въпрос за отношенията на България с Турция и мигрантската вълна.

"Хората, които върнахме на Турция, са върнати по надлежния ред. Не съм клекнал пред никого. Първо на първо аз и не мога да клекна, защото ме боли коляното. Дал съм разпореждания колкото е възможно повече да връщаме на Турция", обясни Борисов на въпрос клекнал ли е пред Ердоган, след като България върна на Турция заподозрени за връзки с Гюлен.

Борисов коментира и президентската институция. "Не виждам смисъл да давам разпореждания на президента и да му оказвам влияние. Той дори и да върне закон, ние пак ще го гласуваме в парламента", допълни той.

"Да сте ме виждали да участвам в президентската кампания до сега, дойдох само на откриването и ще присъствам на закриването. Партията си работи, аз не се меся", обяви министър-председателят.

"Целият проблем на прехода е, че не успяха да ни хванат и да ни опитомят. Няма нещо, което да съм направил и да е било грешно. Не се страхувам да отговарям на нито един въпрос", завърши Бойко Борисов.

 

Бойко Борисов.

 

 

Вижте още
Борисов за Радан Кънев: Бай Кой? 

Борисов: Пеевски и Прокопиев са еднакви

Защо Ани Цолова и Виктор Николаев се обидиха на премиера, а си взеха довиждане с него с усмивка