Златно съкровище от времето на Александър Македонски откриха в Приморско

Животът

24-10-2016, 12:18

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Археолози се събират в Ахтопол в залеза на Плеядите

Съкровището се датира между края на IV и началото на ІІІ в. пр. Хр.

При провеждане на спасително археологическо проучване на тракийска надгробна могила в местността „Силихляр“ в землището на Община Приморско археолозите доц. д-р Петър Балабанов и Даниел Пантов – директор на Общинския исторически музей в града откриха изключително рядка находка – златно съкровище.
Съкровището представлява комплект от украшения (апликации) за ремъците от сбруята на главата на кон, които са били използвани от собственика му по време на тържествени шествия и празници. Изработено е от чисто злато от местен майстор и съдържа осем големи и двадесет и девет малки апликации. Поставено е като дар в камерата на гробно съоръжение, което според археолозите е било ограбено още през античността. Запазването на съкровището се обяснява с обстоятелството, че при полагането в гроба е било старателно укрито, така че да не бъде намерено при евентуално оскверняване на гробницата. Вероятно могилата е насипана след смъртта на тракийски династ, който е управлявал сегашните териториите на общината по онова време.
Съкровището се датира между края на IV и началото на ІІІ в. пр. Хр.  То ще бъде представено на 25. 10. 2016 г. от 11 часа в сградата на Историческия музей в Приморско.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен