Сборник за дейността на разузнавателните служби на страните от бившия Източния блок представят от Комисията по досиетата и Историческия факултет на СУ. Изданието осветява взаимодействието на Държавна сигурност със службите от страните-членки на Варшавския договор, заяви пред БНР председателят на КОМДОС Евтим Костадинов.

"Постарали сме се от наличните 480 архивни единици в книжното издание да бъдат използвани 108 и да очертаем дейността на тези служби в рамките на Варшавския пакт и начина, по който те са защитавали националните интереси", каза председателят на Комисията по досиетата.

Според него, сборникът не натрапва анализ на събитията, а предоставя възможност на всеки желаещ да се докосне до тези документи, които в миналото са били голямо табу.

Не е новина извеждането на имената на четиримата кандидат-президенти, които са сътрудничили на бившата Държавна сигурност, но законът е спазен и Комисията по досиетата е направила онова, което той изисква, каза още Костадинов.

"Не мога с лека ръка да кажа, че темата е изчерпана, но интересът към документите и тяхното изследване вече е доста специализиран и идва преди всичко от изследователи, които правят книги и документални филми въз основа на архивите", допълни Евтим Костадинов.

Припомняме, трима кандидат-президенти и един кандидат за вицепрезидент имат досиета. Един от участниците не подлежи на проверка, тъй като е роден след 1973 г. и към 1991 г., когато е отмяната на действието на Указа за дейността на Държавна сигурност той не е бил пълнолетен, за да може да бъде вербуван.