Бизнес от Перуджа търси партньори за производства у нас

Представители на водещи компании от Перуджа търсят български партньори за различни видове производства и са готови да инвестират в нови предприятия

Представители на водещи компании от Перуджа търсят български партньори за различни видове производства и са готови да инвестират в нови предприятия, стана ясно по време на работна среща между тях и Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции. На срещата присъстваха представителите на общината в Перуджа и на София.
„София насърчава предприемачеството през последните години.“, каза Николай Стойнев, зам.-председател на Столичния общински съвет и председател на Надзорния съвет на СОАПИ, който водеше работната дискусия.
Италианските предприемачи, сред които представители на Clam, Economy, Seas и други работят в областта на биогоривата, строителството, производството на автомобили и т.н. „Търсим партньори за нашите продукции, а след това имаме планове да открием предприятие“, каза Джани Менегини, представител на фирма Fbm. Компанията работи в областта на строителство за цяла Италия, Европа и Азия. Повечето от представителите на бизнеса подчертаха, че искат да използват София за да стигнат и до съседни пазари. Често наша продукция се купува от чужди партньори, които после я продават в България. „Искаме да скъсим пътя“, добавиха италианските участници в срещата. Сред предприемачите имаше и компания за пътна техника, която вече е отворила 130 работни места в района на Нови Искър , както и строителна фирма, която е построила нова кооперация в района на бул. „Мария Луиза“ и предстои да изгради нова.
„Много ми харесва това, което видях в града“, каза Антонио Кашанели, канидат за почетен консул на България за регион Умбрия по време на срещата. Проф. Фиорини Микеле, член на общинския съвет на Перуджа, подчерта, че италианският град иска да си сътрудничи със София. И разказа, че в Перуджа има една от най-добрите дигитални структури, а бизнесът, който работи в града инвестира в иновативни технологии. „Столицата работи активно за привличане на производства с висока добавена стойност. Работата на агенцията е да осигури конкретните контакти на нашите партньори“, подчерта по време на срещата главният изпълнителен директор на СОАПИ Владимир Данаилов. Той изброи основните предимства на града за бизнеса – ефективна данъчна политика, подкрепа за иновативни предприятия, бързо развиваща се IT индустрия, високият процент на млади и образовани хора, които работят в града и т.н. С всяка от фирмите бе начертан първоначален общ план за работа между тях и Агенцията.