Община Тервел осигурява мостово финансиране за строежа на пречиствателна станция

Крайният срок за погасяване на кредита е октомври 2017 година

Община Тервел осигурява мостово финансиране за строежа на пречиствателна станция, съобщиха от кметската управа. Общината внася във фонд ФЛАГ искане за краткосрочен кредит в размер на 1 000 000 лева, с който ще се издължат плащания към изпълнителя на строителните работи. На по-късен етап управляващият орган на оперативната програма "Околна среда - 2014-2020 година", с чиято подкрепа се изпълнява проектът, трябва да гарантира,че дейностите и разходите са извършени. Строителят на пречиствателната станция вече е изпълнил половината от договорените дейности.
Крайният срок за погасяване на кредита е октомври 2017 година. Със заема се осигуряват оборотни средства за втората фаза на проекта за разширение и реконструкция на пречиствателната станция за отпадъчни води, доизграждане на канализационната мрежа и реконструкция на водопроводната мрежа в Тервел, пояснява заместник-кметът Диана Илиева. Договорът за този проект е подписан през юли 2016 година от кмета на Тервел Живко Георгиев и министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.
Община Тервел досега е ползвала пет кредита за плащания по европейски проекти за обновяване на детски градини и медицински център, на пътища и улици, на ВиК-мрежа и изграждане на претоварна станция за битови отпадъци. Всички кредити за издължени навреме, посочват от кметската управа.