Валентин Вълков е новият шеф на ИАРА

Животът

01-11-2016, 13:58

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Шефът на ИАРА официално освободен от работа от днес

Той е от частния сектор, със статут на вр.и.д. директор и до провеждането на конкурс

Валентин Вълков е новият изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). Той е назначен със заповед на министъра на земеделието и храните Десислава Танева. Валентин Вълков е магистър по икономика, завършил е „Икономика на промишлеността” във Висшия икономически университет в град Варна. През месец април 2015 година е назначен за изпълнителен директор на „Рибни ресурси” ЕООД.

Въков идва от частния сектор. Той е със статут на вр.и.д. директор и ще заема поста до провеждането на конкурс.
„Рибни ресурси” ЕООД, гр. Созопол е Еднолично дружество с ограничена отговорност със 100% държавно участие към министъра на земеделието и храните. "Рибни ресурси" ЕООД е образувано с Решение № 648 от 21 юли 2009 г. на Министерския съвет на Република България, като правата на държавата се упражняват от министъра на земеделието и храните. В капитала на "Рибни ресурси" ЕООД е внесен като непарична вноска недвижим имот, представляващ "Пристанище Созопол" - Поземлен имот с идентификатор 67800.505.111, с площ от 4121 кв.м., включващ пристан, стълбовидна каменна стена, насипно равнище, ниски кейови стени, преграден вълнолом и защитен вълнолом с начин на трайно ползване за пристанище. 
Припомняме, че специализираното звено „Антикорупция“ – СГП привлече като обвиняеми Янчо Янев – бившият вече изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА), както и Златин Георгиев и Петър Генов съответно като извършител и помагач за получаване на средства от Европейския съюз въз основа на неверни сведения – престъпление по 248а от НК.
Я. Янев в качеството си на длъжностно лице изпълнителен директор на ИАРА, отпуснал средства в размер на 59 972,15 лв.  (85% от Европейския фонд по рибарство и 15 % от Държавния бюджет на РБългария), като безвъзмездна финансова помощ, но е знаел, че представените пред  Агенцията данни от едноличния собственик на капитала и представляващ фирмата „Капитан Зет“, са с невярно съдържание  - престъпление по чл. 248а, ал. 4, вр. Ал. 3, вр. Ал. 2 от НК.
З. Георгиев, инспектор в ИАРА, е привлечен като обвиняем, тъй като представил пред Агенцията неверни сведения, свързани с посочената по-горе фирма, и получил 59 972,15 лв. като безвъзмездна финансова помощ от фондове, свързани с ЕС – престъпление по чл. 248а, ал. 5, вр. Ал.3, вр. Ал.2, вр. чл. 20, ал.2, вр. Ал. 1 от НК.
П. Генов е привлечен като обвиняем в съучастие като помагач, тъй като чрез действията си умишлено улеснил Георгиев да представи пред Агенцията неверни сведения и така да получи посочените по-горе средства от фондове, свързани с ЕС – престъпление по чл. 248а, ал. 5, вр. Ал. 3, вр. Ал. 2, вр. Чл. 201 ал. 4 вр. Ал. 1 от НК.
На Янев, Георгиев и Генов е наложена мярка за неотклонение „Парична гаранция“ от по 20 000 лв., както и с постановление на прокурор им е наложена забрана да напускат пределите на страната. Това съобщи Прокуратурата.