Рестарт на делото срещу Кела за смъртта на Мастара

Крими

03-11-2016, 17:09

Снимка:

burgasnews

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Кела отново пред съда днес за убийството на Мастара

Димитър Стаматов-Мастара бе убит с един изстрел от снайпер на 21 ноември 2002

Окръжна прокуратура –Бургас предаде на съд Пламен Дишков и Тодор Неделчев от гр. Бургас. Дишков е подсъдим за това, че на 21.11.2002 год. в гр.Бургас, на бул."Стефан Стамболов" № 90, пред офис на "М-Тел" АД клон Бургас, около 16.45 часа, в съучастие с Бойко Стоянов- извършител и Тодор Неделчев- помагач, действайки като подбудител и помагач, умишлено умъртвил Димитър Георгиев Стаматов - Мастара, като убийството е извършено предумишлено и подбудителството се изразява в умишленото склоняване и убеждаване на Бойко Стоянов да извърши престъплението. Помагачеството се изразява в набавяне на средства – суми в размер на около 3 000 лева, малокалибрена пушка, даване на съвети и указания на Бойко Стоянов за начина на действие при извършване на престъплението и за заличаване на следите след извършването му - престъпление по чл.116, ал.1, т.9 вр. чл.115 вр. чл.20 ал.З и 4 от НК.
Тодор Неделчев е подсъдим за това,  на че 21.11.2002 год. около 16, 45 ч. в гр.Бургас, бул."Стефан Стамболов" № 90, пред офис на "М-Тел" АД клон Бургас, действайки като помагач, в съучастие с Бойко Стоянов- извършител и Пламен Дишков – подбудител и помагач, умишлено умъртвил, като убийството е извършено предумишлено и помагачеството се изразява в умишлено улесняване извършването на престъплението чрез набавяне на средства – на неустановена дата съхранява, предава и пренася оръжието - малокалибрена пушка с оптически мерник, с два пълнителя за гореописаната пушка на Бойко Стоянов, както и че на 25.11.2001г. предава на Бойко Стоянов сумата от 10 000 (десет хиляди) щатски долара в левова равностойност – 19 745, 90лева - престъпление по чл.116, ал.1 т.9 вр. чл.115 вр. чл.20 ал. 4 от НК.
Припомняме, че по отношение на Бойко Стоянов има влязла в законна сила осъдителна присъда, по която Стоянов изтърпява наказание „лишаване от свобода“. Окръжен съд –Бургас е насрочил заседанието си за 30.11.2016г. от 09.30 ч.
Димитър Стаматов-Мастара бе убит с един изстрел от снайпер на 21 ноември 2002 г. Прекият извършител - Бойко Стоянов, е с влязла в сила 20-годишна присъда, която изтърпява вече 14 години. Делото беше върнато в Бургаския окръжен съд след дълги години.  Пламен Дишков дори беше съден задочно, тъй като беше избягал в чужбина и издирван от Интерпол. Сега съдът отново ще заседава по казуса след като апелативните магистрати сметнаха, че  не са допуснати процесуални нарушения при предявяване на материалите по разследването на обвиняемия Дишков.
Припомняме, че през октомври 2014 год. Районен съд – Бургас оправда Тодор Неделчев за това, че през есента на 2012 г. в съдебната зала приписа убийството на бизнесмена Димитър Стаматов-Мастара на  Пламен Дишков. Присъдата е произнесена по частно наказателно дело, образувано по тъжба на Пламен Дишков-Кела срещу Тодор Неделчев.
С нея Дишков поиска Неделчев да бъде признат за виновен, че умишлено го е оклеветил и набедил го за участник в подготовка и осъществяване на убийство.