България и Китай подписаха споразумение за насърчаване отношенията в земеделието

Зам.-министър Васил Грудев участва в среща на министрите на земеделието от инициативата 16+1 в Рига

Заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев участва в среща на министрите на земеделието от инициативата 16+1, която се проведе в град Кунмин, провинция Юннан в Китайската народна република. Събитието се проведе в рамките Единадесетия форум за агро-търговия и икономическо сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа.

„За последната година и четири месеца от началото на своята дейност, Центърът за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа работи активно за насърчаване на по-нататъшното развитие на търговията със селскостопански и хранителни продукти между Китай и страните от Централна и Източна Европа и постига редица важни резултати.“ Това заяви зам.-министър Васил Грудев. Той допълни, че Центърът работи активно за подпомагане на отварянето на националните павилиони на 16-те страни от ЦИЕ в зоните за свободна търговия в Китай, където да бъдат представени техните земеделски и хранителни продукти. Два постоянни павилиона за представяне на български продукти в свободните търговски зони на Ханджоу и Шанхай вече са открити, а от тази седмица с помощта на Центъра и Република Македония вече има свой павилион в Шанхай.

След форума зам.-министър Грудев проведе среща с г-н Цу Доню, заместник-министър на земеделието на Китайската народна република. „Радвам се, че можем да разчитаме на добро сътрудничество. Благодарение на вашия експертен потенциал и съвместните ни усилия успяхме да приключим процедурите за внос на български млечни продукти в Китай.“ По време на срещата двамата обсъдиха дейността на Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от ЦИЕ и възможностите за задълбочаване на  взаимоотношенията между двете страни. Доказателство за това е успешното сътрудничество и увеличаване на възможностите за стокообмен между двете страни, допълни още зам.-министър Грудев.

Г-н Цу Доню заяви, че оценява активността и лидерството на България по отношение на развитието на сътрудничеството 16 + 1. Той подчерта, че трябва да бъде задълбочено сътрудничеството не само на правителствено ниво, но и на търговските отношения, пазар и потребители. Китайският пазар предоставя неограничени възможности за развитие на търговските взаимоотношения.

Паралелно със срещата на министрите на земеделието се проведе и 14-то Международно изложение за търговия със земеделски продукти, на което  България се представи със собствен щанд с продукти на над 20 български фирми. В рамките на събитието, Васил Гелев, изпълнителен директор на Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа и Международния център за сътрудничество към Министерство на земеделието на Китай сключиха Споразумение за насърчаване на обмена на кадри между изследователски институции, съвместни изследвания и организиране на различни работни групи, обучения и промоции. Заместник-министър Грудев подчерта, че споразумението ще допринесе за по-бързото насърчаване на българо-китайските икономически отношения в земеделието.