Прибраха тиража на общински вестник заради агитационни материали

Общински вестник в град Септември е прибран от будките, след като в РИК е постъпила жалба за агитационни материали в деня за размисъл, съобщи Дарик радио-Пловдив. Жалбата е подадена от Борислав Малешков.

В заглавието на един от текстовете имало призив за конкретна бюлетина с посочен номер, на други страници пък били поместени рекламни публикации за други двама кандидати. Същите материали били качени и на сайта на изданието. Липсвало и задължителното изречение, че купуването и продаването на гласове са престъпления.

Направена е проверка и сме дали разпореждане да бъдат свалени публикациите от интернет и да бъде спряна продажбата на хартиеното издание, обясни говорителят на РИК Георги Добрев. Това предварително било направено от кмета на Септември Марин Рачев, който вероятно също е получил жалба. Градоначалникът е изпратил официално писмо до комисията с уверение, че проблемът е решен.

При проверката е установено, че вестникът всъщност е издаден на 2 ноември, но разпространяването му е продължило и следващите дни, тъй като е седмичник, обясниха още от РИК.