Полицията увери, че ще охранява изборните материали на 16 и 17 РИК

Създадена е строга организация за охрана при транспортирането на изборните материали след приключване на изборния ден

По повод публикувана в електронна медия информация за издадена устна заповед полицията да не придружава чувалите с изборна документация при пренасянето им от секционните избирателни комисии в РИК, ръководството на Областната дирекция на МВР - Пловдив категорично заявява, следното:
Създадена е строга организация за охрана при транспортирането на изборните материали след приключване на изборния ден до 16 и 17 РИК. Уточняваме, че ангажимент на ОДМВР-Пловдив е с полицейски коли служителите на реда да съпровождат и охраняват автомобилите, в които се движат членовете на СИК и в които се пренасят изборните книжа. Организацията е в съответствие с издадена заповед от главния секретар на МВР гл. комисар Георги Костов с цел обезпечаване на сигурността и спокойното протичане на избори за президент и вицепрезидент на България и на национален референдум. Конкретно за град Пловдив организацията е съгласувана с кмета на Община Пловдив, който е предоставил график с номерата на транспортните средства и водачите им, разпределени по райони и места за гласуване в града. На тази база са планирани и необходимите полицейски сили за съпровод и охрана на материалите.
От щаба на ОДМВР – Пловдив е организиран строг контрол върху спазването на транспортните графици и по отношение охраната на изборните места и двете РИК, така че да не се допусне нерегламентирано пренасяне на неохранявани изборни материали.