Томислав Дончев: Сигурното е, че имаме балотаж и кой участва в него

Всичко останало не е сигурно

Сигурното е, че имаме балотаж и кой участва в него, всичко останало не е сигурно. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев пред журналисти. 

"Много е притеснително за демокрацията, ако някой знае резултатите половин час, след като се приключили изборите. Аз не ги знам. Решения и окончателни коментари е хубаво да има утре сутринта, когато имам поне предварителни резултати. Когато говорим за данни от изследвания - и аз имам данни от изследвания, но те не се покриват", каза Дончев.

"Сигурното е едно, със сигурност имаме балотаж. Второто сигурно нещо е кой участва в балотажа. Всичко останало не е сигурно", добави той. На въпрос от кои политически сили ГЕРБ ще потърси подкрепа за втория тур, той посочи, че не веднъж е казвал, че не вярва в крепостния вот.

"Това, че някой партиен лидер призове всички симпатизанти или членове на дадена партия, нито ги задължава, нито гарантира как ще гласуват. Позицията, която всяка политическа сила заема, сега може би е от значение, може би - не, за резултатите от изборите, но е изключително важна за това тя къде и как се позиционира, кой къде стои. Разделителните линии в тези избори са ясни, като започнем от геополитическата ориентация и стигнем до вижданията за развитието на икономиката и държавата изобщо. От принципна политическа гледна точка тези заявления тези позиции са важни. Ние считаме, че това е ключовото, което ще реши резултатите от втория тур", каза още Дончев.