Изграждаме интермодален терминал на летището в Добрич

Започнала е процедура за преотстъпване терена от Министерството на отбраната

В бившето военно летище в Добрич ще бъде изграден интермодален терминал, който ще осигури връзка между река Дунав, българско-румънската граница и черноморски пристанища, съобщи на пресконференция днес кметът Йордан Йорданов. Вече е започнала процедура за преотстъпване на голяма част от терена от Министерството на отбраната и за деактуване на имота в общинска собственост.
За изграждането на модерния логистичен център ще се търсят инвеститори, като се очаква да бъдат разкрити много работни места. Още през 2017 година голяма част от летището ще бъде включена в новия Общ устройствен план на Добрич.
Общият устройствен план, който вече премина през обществено обсъждане, предвижда интермодалният терминал да бъде своеобразен "двигател" на комбинираните превози с  автомобилен, железопътен и авио транспорт.

Транспортно-складовите площи могат да бъдат изградени върху площ от 390 хектара. Проектът ще бъде най-мащабната промяна в индустриалните зони в Добрич, която ще насърчи развитието на икономиката, заяви Йорданов.