Галерия "Резонанс" представя детска изложба в НБ "Иван Вазов"

Техни произведения във вид на картички заедно с произведения на големи художници, присъстват на ледения континент Антарктида

Ателие Резонанс отваря врати през 2011 г. като "бутиково" ателие, поради разпределението на децата в малки групи. Така бъдещите художници получават по-голямо внимание и почти индивидуално обучение. В годината на своето създаване, през лятото, беше организиран детски пленер в „Чинарената гора” близо до Пловдив, на който присъстваха около 25 дечица . През годините ателие Резонанс се оформя като самостоятелно пространство, в което децата творят, ръководени от преподавателя Николай Маринов, защитил дисертация върху детското творчество. 

Малките художници участваха в благотворителна изложба, организирана от галерия Резонанс и фондация Резонанс -  "Да помогнем на Амелия". Участваха и в два международни конкурса: "Има Дядо Коледа", със 168 рисунки, и - "Пролет е"  - 219 рисунки. Децата се изявяват и в проектите, които галерия Резонанс организира. Взели са участие в изложбите: Чинарите four seasons, Усещане за...., Новите 100 и От 100 ателиета. По време на "Нощта на музеите и галериите" се организират и детски събития, в които децата се забавляват, рисувайки. В галерийното пространство те създават своите произведения по творбите на гостуващите художници. Малките ни художници са посетители на галерията и участници в събитията й. Техни произведения във вид на картички заедно с произведения на големи художници, присъстват на ледения континент Антарктида, където Резонанс е първата стъпила галерия. Децата от ателието са участници и в голямата мозайка, посветена на 3 -тия рожден ден на галерията, която беше експонирана и в Австралия. Вземат участие в конкурси и изложби в София, страната и чужбина /например във Венеция по време на карнавала/. Получават слециалната награда за цялостна дейност по повод 120 г. от рождението на Цанко Лавренов от център за изкуства "Арт лаборатория" 

За малките художници се полагат големи грижи: заснемат се видеофилми с тяхно участие, проследява се развитието им в творческата сфера, благодарение на богати архивни материали. Организират се самостоятелни и общи изложби, планинска артакадемия, занимания на открито сред природата, подготовка за професионални училища, включване в образователни лекционни програми, обучение в изложбеното пространство на галерия Резонанс, участие в международния фестивал „Горски Резонанс” заедно с чуждестранни художници. Всичко това е част от обучението, което е интерактивно, занимателно и високопрофесионално. Тази година галерия Резонанс ще кани по още една детска формация, която ще участва в детските изложби. На 11.11. заедно с ателие Резонанс ще покажат свои рисунки и възпитаниците на художничката Елица Гигова. Представените произведения ще обогатят създадения от галерия Резонанс Малък и голям детски музей. През 2019 г., когато Пловдив ще бъде Европейска столица на културата, този детски музей ще се презентира в галерийното пространство на Резонанс заедно с Малък голям музей на големите художници.

Рисуването е умение , което въздейства на децата по много начини. То ги учи да развиват въображението си, интелигентността си, да бъдат индивидуални и различни. Рисуването е и чудесно средство за изразяване на емоциите и развитието на творческо мислене . Накратко, то обогатява живота на децата !

Откриване на изложбата - 11.11 /петък/ 2016 г. от 17.00 ч.НБ „Иван Вазов“ - Пловдив