Росен Плевнелиев поздрави Доналд Тръмп по случай избирането му за президент

Държавният глава поставя въпроса за отпадането на визите за българските граждани като водеща тема в бъдещия диалог между България и САЩ

Президентът Росен Плевнелиев изпрати поздравителен адрес до Доналд Тръмп по случай избирането му за четиридесет и петия държавен глава на Съединените американски щати.

„Убеден съм, че единствено с общи усилия бихме могли активно и успешно да противодействаме на съвременните предизвикателства и заплахи и да се стремим към постигането на по-безопасен и по-обединен свят. България и САЩ споделят общи виждания и близки оценки по най-важните световни събития, което намира израз в тясното ни взаимодействие като стратегически партньори“, пише Росен Плевнелиев до Доналд Тръмп.

Държавният глава поставя въпроса за отпадането на визите за българските граждани като водеща тема в бъдещия диалог между България и САЩ. „Надявам се динамиката на нашето сътрудничество да намери съответстващ израз и в разширяване на възможностите за преки контакти между гражданите на двете страни, в това число и в постигане на напредък в диалога за премахване на визовите ограничения за българските граждани при пътуванията им в САЩ“, пише президентът Росен Плевнелиев.

„Българо-американските отношения се развиват динамично в рамките на стратегическо партньорство и никога не са били толкова близки, приятелски и резултатни, както в настоящия момент. Важен импулс за тяхното по-нататъшно задълбочаване бе създаването на българо-американските работни групи в ключовите области сигурност и отбрана, енергийна сигурност, борба с тероризма, върховенство на закона и образование и връзки между народите на двете страни“, пише още българският президент.

Държавният глава посочва, че приоритет за България остава сътрудничеството с цел увеличаване обема на двустранната търговия и взаимните инвестиции, които имат не само икономическо измерение, но и нарастваща геополитическа тежест.