Ангелкова: 621 млн. лв. в повече са постъпленията от туристическия бизнес

Стабилността и сигурността на страната са сред важните фактори, за да бъде България привлекателна туристическа дестинация

Създаване на условия за целогодишно развитие на туризма в страната е основната цел пред Министерството на туризма, това заяви Николина Ангелкова днес в Добрич на среща с представители на туристическия бизнес  от област. На срещата присъстваха още кметът на Добрич Йордан Йорданов, областният управител Детелина Николова и депутатите от ПП ГЕРБ Румен Иванов и Живко Мартинов.

Министър Николина Ангелкова подчерта, че е важно в сферата на туризма да има краткосрочни и дългосрочни планове, обединени от основната цел. „Сферата на туризма е важен отрасъл от икономиката на страната“, посочи Николина Ангелкова. За периода от януари до септември тази година обобщените данни показват, че страната ни е посетена от 7 млн. чуждестранни туристи. За Добричка област ръстът по този показател е с 13,2% с над 320 000 чуждестранни туристи само за периода януари – август. Приходите за страната от туризъм възлизат на 4 700 000 лв., по този показател ръстът е с 15%. Това са 621 млн. лв. повече са постъпленията в българската икономика, благодарение на усилията на туристическия бизнес. Николина Ангелкова обясни, че направените инвестиции в други сфери на икономиката са предпоставка за развитието на туризма.

Ангелкова заяви, че  стабилността и сигурността на страната са сред важните фактори, за да бъде България привлекателна туристическа дестинация. Към това се добавя и подобреното качество на предлагания туристически продукт, доказателство за което са пълните хотели от висока категория през активния сезон. Николина Ангелкова посочи, че за периода от началото на годината до месец август около 3 млн. български граждани са нощували в страната според терминологията в туристическия бранш. Само през летните месеци те наброяват над 2 100 000, което е ръст с 8%. По думите на министъра добрите показатели са резултат и от добрия диалог между правителство и бранша, чийто глас е чут. „До края на годината се очаква общият брой на туристите от страната и чужбина да надхвърли 11 млн. души. Това в проценти е между 10,5 и 12 и ако бъде постигнато ще е рекорд за последните години“, отбеляза министър Ангелкова. По думите й ведомството и държавата залагат на няколко вида туризъм, за да може постепенно да бъде преодоляна сезонността в туризма у нас – балнео, голф и най-вече културно-исторически. И трите вида туризъм, особено голф и последният са много характерни за областта на Добрич. Николина Ангелкова обясни, че миналата година министерството е разработило 8 културно-исторически дестинации, 2 от които са с маршрути в Приморска Добруджа - „По пътя на морските крепости на България“ и „Столиците и градовете на българските царе и патриарси“. „Изключително богатото културно-историческо наследство, което има на територията на област Добрич ни дава основание да смятаме, че това е правилен подход и това се вижда в статистиката, която се отчита“, каза още  Ангелкова. Тя поясни, че тази статистика е непълна, защото не всички туристически обекти имат такса „вход“, но министерството вече разработва специална система за отчитане на посещенията на туристи в различните обекти, а през миналата година е създаден онлайн регистър на туристическите забележителности и атракции в страната.