Откриха нова станция за електромобили в Пловдив

Мисия Пловдив

10-11-2016, 14:18

Снимка:

Община Пловдив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Пловдив има шанс да бъде производител на електромобили

Това е първата зарядна станция от мрежата на Елдрайв в централната част на Пловдив

Нова станция за електромобили беше официално открита в Пловдив в присъствието на Златин Велев, заместник-кмет „Транспорт“.
Това е първата зарядна станция от мрежата на Елдрайв в централната част на Пловдив и се намира на паркинга на хотел SPS. Събитието беше организирано от Българска Асоциация Електрически Превозни Средства (БАЕПС) и Елдрайв.

Заедно с организации от Италия, Великобритания, Испания, Полша, Австрия, Дания и Румъния асоциацията участва в проект по изграждане на малък градски електромобил, който да е сравнително евтин и да осигурява функционалността, необходима за малки бизнес компании за градска логистика.

Пробегът на електромобилите е около 150 километра на зареждане със скорост над 90 км в час с товароносимост 150 кг. Проектът е съфинансиран от 7-ма рамкова програма на Европейската комисия и е на стойност 4.5 милиона евро.

Електромобилите могат да се заредят и от обикновен контакт в рамките на 4 часа. По изчисления на асоциацията пробегът на 100 км струва 1,80-3,30 лева в зависимост от тарифата на електроенергия, по която става зареждането.

„Очакваме до края на месец ноември Община Пловдив да придобие два електромобила. Това ще стане факт, след като преди време администрацията беше одобрена в програма на Министерството на околната среда и водите за финансиране закупуването на електромобили“, заяви инж. Златин Велев и припомни, че преференциите за собственици на подобни автомобили в Пловдив е безплатен престой в „Синя зона“.

Според скорошно изследване на Colliers International и Аутомотив Клъстер България, едни от най-динамично развиващите се предприятия са разположени в Южния централен район. Това дава на Пловдив шанс да се превърне в първия български град, производител на електромобили, където ще се сглобяват отделните компоненти. Обсъжда се да бъдат произвеждани и 80% от елементите на превозните средства.

Прототипът вече е готов, направени са и краштестовете, но за масово производство ще са необходими още 2-3 години. Предвижда се паралелно производство на няколко локации в Европа. Прогнозната цена на бъдещия автомобил е между 12-15 000 евро.
Очаква се подобни станции с точки за зареждане в Пловдив в следващите години да се увеличат до 50.