Цачева: Мога да бъда обединител

В тази кампания аз съм била докрай толерантна, дори бях критикувана от моя щаб защо не отвръщам на нападките

"Грешката, за която говори Бойко Борисов е, че не се е подвел по популизма. Грешка ли е, че е търсил най-подходящия човек? Кой може от останалите ми колеги да бъде по-добър и по-подходящ от мен?”, каза кандидатът за президент на ГЕРБ Цецка Цачева в предаването „Тази сутрин” по bTV по повод изказване на премиера Бойко Борисов в студиото на „Лице в лице”.

"Той казва, че кампанията беше такава, в която се отправяха популистки послания, невъзможни. Думите му бяха „сгреших, че не се подведох по популизма”, допълни Цачева. По думите й резултатите на първия тур от президентските избори са такива, защото тя е била себе си и е говорила истини. "Никога не бих заложила да флиртувам със сетивата на хората”, категорична е Цачева.

Тя добави, че от партия ГЕРБ винаги са търсели най-подходящият човек за всеки пост и длъжност, който вече има опит, "а не човекът, който би се харесал най-много в едно мерене по някакъв критерий”.

"Как не чух веднъж, че са ме разследвали и че съм накърнила достойнството на България? Няма какво да се каже и виждам безсилието зад нападките за външния ми вид. Аз съм една обикновена жена и майка, като всички други", каза Цецка Цачева по повод коментарите за визията си в студиото на bTV.


"Трябва да бъде даван отчет. Главният прокурор не е недосегаем и трябва да дава отчет, добави тя. Трябва да има разследване за Белене, Яневагейт и КТБ", каза категорично Цачева.

"Вие получихте 7 222 гласа от Турция, а Орешарски  6942. На какво се дължи това", попита Хекимян.

"Да, аз отстоявам мястото на България в Европа сред демократичните ценности. Трябва да бъдем внимателни и да продължим да работим. Мислите ли, че един лидер е в състояние да контролира гласовете на гражданите?", отвърна тя по повод подкрепата от Местан.

"ГЕРБ е единствената партия след ДПС, която направи пробив в района на Кърджали, без ДПС да ни подкрепя", подчерта още тя.

"Между двата тура се отзовах на протегнатата ръка на колегите от Реформаторския блок, защото сме от едно демократично семейство", допълни още Цецка Цачева.

"Връщат ли се мрачни времена? Говорех със самоирония за себе си - за едно момиче на 22. Харесва ми тази мисъл. Корнелия Нинова е лишена от всякакво чувство за хумор и реалност. Хора, които са тръгнали към властта, но с кого ще управляват? Видяхте ли рейтинга на партията си? С Орешарски ли ще управлявате?" Така се обърна кандидатът на ГЕРБ към Корнелия Нинова относно нападките й, че г-жа Цачева не е обединител, а разединител.

"В тази кампания аз съм била до край толерантна. Дори бях критикувана от моя щаб защо не отвръщам на нападките. Как може да отвърнеш на нападките, в които има само личностно заяждане? Няма нищо, с което да съм изложила държавата, да съм я накърнила и тук, и извън България. Няма какво да се каже и разбирам безсилието им, освен да се хванеш за външността ми”, допълни Цачева.

Въпреки последните социологически проучвания, които дава огромна преднина на кандидатът на БСП ген. Румен Радев на втори тур, Цачева смята, че е възможно резултатите да бъдат обърнати. „Как ще бъдем подредени в неделя – отново нещата са в ръцете на българските граждани”, категорична е тя.

По повод първите резултати на ГЕРБ в райони с население, което традиционно гласува за ДПС, Цецка Цачева каза, че в нито един момент не е търсила подкрепа от никого. "Единствено сега потърсих подкрепата на Реформаторския блок, защото изповядваме сходни ценности, защото сме от едно дясно семейство на ЕНП и това са нашите естествени партньори”, допълни Цачева.

Във финалното си послание към българските граждани преди балотажа в неделя, Цецка Цачева заяви, че е такава, каквато я познават от 2009 г.

"Не съм първа красавица, не съм първа младост. Аз съм една майка, една жена, такава каквато сме повечето български майки и жени. Имам експертиза, имам опит, характер, не се отказвам, мога да прощавам. Мога да бъда обединител, да преследвам стъпка по стъпка интересите на хората. Винаги се раздавам, защото така разбирам работата в интерес на гражданите”, допълни тя.