Борисов: От вота за президент зависи дали ще има правителство

Тези, които са живели като царчета на жълтите павета, няма за какво да плачат

"От вота за президент зависи дали ще има правителство. Грешките са ми в предизборната кампания, не в избора за президент! Аз казах, по-важно ми е правителството. Всичко се върна като бумеранг срещу нас. И партията, и хората разбраха, че Цачева действително е по-добрият кандидат. Радев ще е слуга на двама господари - не само на Русия, а и на САЩ". Това заяви в студиото на “Здравей България” по Нова телевизия премиерът Бойко Борисов.

Борисов: Цачева се представи по-добре от пенсионирания военен

"Искам да поздравя г-жа Цачева. Повече нямам какво да й кажа. Тя показа на дебата коя е и във всяка една област беше по-добре от пенсионирания военен Радев”, заяви премиерът Борисов  

"Той е пенсионер, държа да го подчертая. Радев дойде и каза: Летците ги е страх да летят. Аз му казах остани. Включително и с президента Путин говорих да ремонтираме тяхната техника с техни части. Както и американските. Направихме го. Вчера платихме 42 млн.", каза Борисов. Радев каза, че се борил и благодарение на него това станало. Не, стана, може би защото той си отиде. Той не се е борил, борихме се ние, които си останахме по местата", добави премиерът.

Грешката ми е в кампанията, не в избора на Цачева

Грешката в тази кампания бе как я проведохме, а не в избора на кандидат, заяви Борисов.

”Госпожа Цачева е най-подготвеният човек за президент и дебатът го доказа недвусмислено. Тя бе по-добра от генерал Радев във всяка една област и аз съм спокоен. Грешката ни беше, че аз, министрите, кметовете по места се включихме прекалено късно в кампанията и на хората не беше обяснено колко много е направил ГЕРБ по време на двата си мандата", обясни Борисов.

"Ако Радев стане президент няма как да работи с мен!

Ако военният пенсионер Румен Радев, който си тръгна от армията с куп заплати стане президент, няма как да работи с мен. Борисов заяви, че моралът изисква резултатът от изборите да бъде обвързан с управлението на страната.

Аз няма да се крия в Брюксел като Станишев и Бареков, ако не успеем на изборите за президент. Ние сме поели отговорност и ще се съобразим с нея, допълни Борисов.

Той опроверга думите на Румен Радев, че и той имал заслуги правителството да поръча на руснаците доставка на оригинални двигатели за МИГ-овете.

Радев няма никаква заслуга за това. Работата свършихме аз, военния министър Ненчев и шефът на генералния щаб. Радев да обясни, защо като военен мълча, когато приватизираха завода „Авионамс“, който откупихме отново, за да има къде да се ремонтират леталните ни машини, заяви още Борисов.

Той бе категоричен, че на снощния дебат Цецка Цачева е била по-добрата и по-подготвената.

Радвам се, че последните два дни, след като се наслуша на токова обиди, вчера Цачева показа коя е. Тя във всяка една сфера е по-добра от военния пенсионер, добави Борисов.

Ние управляваме, защото властта ни е дала народа и сме постигали най-добрия резултат. Без БСП да са участвали в президентските избори, само подкрепяли нещо. Изгоненият Кадиев от БСП е заедно с ГЕРБ на балотаж", коментира Борисов балотажа за кмет на столичния кв. Младост.

Преди две години България беше в политическа криза, след като БСП с мандата си подведе избирателите, че Орешарски е най-добрият експерт. Когато поехме държавата с фалита на банките и източения фискален резерв, трябваше да направим правителство, за да се върнем към един демократичен начин на управление.

Няма да подам оставка с облекчение. За да управляваш, трябва да имаш самочувствието, че е подкрепено от масата хора. Ние в момента сме пред избор. Патриотите се представиха добре, защото само подкрепяха.

"От вота за президент зависи дали ще има правителство. Грешките са ми в предизборната кампания, не в избора за президент! Аз казах, по-важно ми е правителството. Всичко се върна като бумеранг срещу нас. И партията, и хората разбраха, че Цачева действително е по-добрият кандидат".
 
СЕМ трябваше да се заеме със Слави, ако си беше на мястото

Премиерът Бойко Борисов обясни защо е вързал президентските избори с оставката на правителството: Преди две години БСП вкара държавата в уникална криза с избора на Орешарски. За да не вкараме държавата в политическа спирала, поехме властта с патриотите, реформаторите и АБВ. Поехме я за година-две, колкото да се закрепят нещата. Изкарахме повече от две години, карахме се, дори при основния партньор - реформаторите, не знаехме кой управлява, кой е опозиция. Исканията на патриотите, които се представиха на изборите сега, винаги бяха ултимативни и винаги минаваха. 

В момента в България всеки се забавлява да критикува ГЕРБ. Слави Трифонов си прави всеки ден предавания - по един час вече и един час на обед. С изключително политически послания. СЕМ, ако си беше на мястото, щеше да се намеси. Но дори Трифонов признава в книгата си, че не преследвам политическите си опоненти. Аз съм като Нова тв. Вие давате всеки ден как някой кара в насрещното. Вие не плашите, само показвате. Аз така не искам всеки да търси мана, както казваше баба ми, кусур, а само ГЕРБ да отнася негативите. 

Трупаме негативи заради това, което правим 5-6 години

"Това са 6-7 години практики. Трупаме негативи заради всички непопулярни неща, които правим." Така отговори премиерът Бойко Борисов на въпрос защо преди пет години всеки кандидат на ГЕРБ би спечелил президентските избори, а сега положението е коренно различно. 

"Когато затваряме тунели и стават задръствания, хората псуват нас. Те не сипдават сметка, че 35 години не са пипани тези тунели, а там умират хора. Никой не си дава сметка, че на места са слагани чували от цимент, които са замазвани. Ето сега падна една така част и едно момче пострада", разказа Борисов.

Чакам "Господари на ефира" да ми връчат скункса

"Предполагам, че от "Господари на ефира" ще ми връчат скункса, че съм обещал да подам оставка в неделя. Една седмица разлика, голяма разлика." Това заяви премиерът Бойко Борисов в студиото на Нова телевизия. "Предполагам, че се шегувате, защото имате имен ден", каза министър-председателят на водещия, който предположи, че Борисов при загуба на втория тур ще подаде оставка, а депутатите му няма да я приемат. "Как си представяте аз да подам оставка и моите депутати, моите, да не ми я гласуват. Пак повтарям - вие се шегувате", добави премиерът.

Стефан Данаилов седи като онбашия и дава съвети

"Аз ви идвам на крака, а на Стефан Данаилов му ходите в къщата, за да вземате интервю", констатира премирът. "Той седи като онбашия и дава съвети. Преди две години така представи Орешарски, сега генерал Радев. След още две години ще каже: Извинявайте! и ще представи следващия", обясни Борисов. 

В България е модерно да си опозиция, а никой освен ГЕРБ не иска да поеме отговорност. Ако загубим в неделя, искам следващия път и на мен да ми дойдете на гости, а аз само да давам съвети кой да е следващият", пошегува се премиерът в края на гостуването си.