Външните министри на ЕС ще проведат днес извънредна среща, за да обсъдят влиянието, което може да окаже избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ върху трансатлантическите отношения и дали това ще доведе до усложняване на отношенията с все по-войнстващо настроената Русия, съобщава АП.

На неофициалната работна вечеря в Брюксел министрите ще обсъдят възгледите на Тръмп - изолационистките позиции в областта на сигурността, отхвърлянето на международни търговски договори и отказът да критикува руския президент Владимир Путин, които могат да се материализират в реални политики.

Според експерти сътрудничеството между Европа и САЩ няма да е невъзможно, но ще бъде много по-трудно.

Дипломати от ЕС са на мнение, че ТТИП ще трябва да бъде предоговорено, ако изобщо има шанс за споразумение за свободна търговия между САЩ и съюза.

С новоизбрания президент ние наистина не знаем какво ще се случи. Има сериозни основания да се вярва, че ще има пауза на ТТИП, тъй като това може би не е най-големият приоритет на новата администрация, обяви еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом.

Външните министри на ЕС ще се срещнат отново, но официално, в понеделник, за да обсъдят обтегнатите връзки с Турция, конфликтите в Сирия и Либия и военното сътрудничество с НАТО.