Борисов: Честито на новата коалиция БСП, ДПС и ДСБ

В първия работен ден на парламента ще допозирам оставка на правителството

"Първо да поздравим победителите в днешния вот - г-н Радев и г-жа Йотова. Да благодаря на всички, които ни подкрепиха нас! Да поздравя колегите от ДПС, които положиха огромни усилия да спечели г-н Радев. Над 91%. Да поздравя колегите от ДСБ, които направиха всичко възможно това да се случи. И разбира се тези, които гласуваха за г-н Радев, че има вече нова политическа ситуация в България. Така, както казах преди, при новата ситуация в парламента сега, от резултатите от изборите става ясно, че всъщност управляващата коалиция няма мнозинство. И всъщност не само, че не могат да се направят реформи, но мисля, че дори и бюджета не може да се приеме. От това, което слушах вчера от г-н Каракачанов и приоритетите, които има Патриотичния фронт, те рязко се разминават с това, което имаме в бюджета. При това положение, само тази част от Реформаторския блок и ГЕРБ няма как да имат мнозинство в парламента", обяви премиерът Бойко Борисов.

"В първия работен ден на парламента, не знам дали е утре или вторник, ще допозирам оставка на този кабинет. Ако искат могат да си направят правителство, защото някои ще кажат, че тласкаме страната към политическа криза. Точно обратното. Вече има твърдо заявено от резултатите, които излязоха, ново мнозинство - БСП, ДПС, ДСБ и други. Могат спокойно при връщането на мандата да си направят кабинет още в този парламент и да управляват 2 години", заяви премиерът.

"Ако им трябва кворум, ние ще бъдем там и ще им го осигурим", допълни той.

"Искам много внимателно да обясня на тези, които искат да изкарат, че все едно сме сърдити или нещо подобно. Точно обратното. Ние сме избирани досега и винаги сме се съобразявали с волята на народа. Затова поздравявам тези, които имат повече гласове от нас. Много е важно да се знае, че положихме огромни усилия. Държава се управлява трудно, особено в тази тежка международна  ситуация, която е в света. Трябваше да се съобразявам като се започне от избирателен закон с прищевките и на патриотите, и на реформаторите, и по какви ли не други теми. Така че, новото мнозинство явно се показа. И се надявам тези, които са ме упреквали в задкулисие с ДПС, да ми се извинят. Не само на мен, а и на партията ГЕРБ. Защото на тези избори, на които не случайно поставих и правителството като залог, знаех каква мощна подкрепа ще получа. Това, че г-н Радев обясняваше, че не е ходил по партийните централи - да, той може да не е ходил, но много хора има, които са ходили и са се договаряли. Но, това е демокрацията. От тук нататък ще подкрепяме тези политики, които считаме за правилни, ще направим добър анализ вътре в партията, ще направим добри анализи на кметовете в страната и ще потърся много сериозна отговорност", заяви Борисов.

"И пак ще повторя. За тези две години не можем да направим трети компромис. Преди две години направихме компромис - нито се харесвахме с Реформаторите, нито се харесвахме с Патриотичния фронт, нито се харесвахме с АБВ. Но тогава, след Орешарски, ситуацията знаете каква беше в България. И ние поехме. Изкарахме две години. Сега другите да поемат другите две години, ясна коалиция са си очертали. Ние ще подкрепяме това, което считаме за правилно", заяви Бойко Борисов.

"Забравих да честитя и на г-н Кънев. Радан направи всичко възможно център-дясното да се разбие, така че могат да го вземат и него в коалицията. Освен ако не счита, че винаги трябва да са опозиция", допълни премиерът.

"Ние сме опозиция сега по волята на народа. Референдумът ясно показа, че 3,5 милиона българи искат промяна. След мен г-жа Цачева ще каже, защото тя е по-компетентна в тази област, но аз мисля, че свикването на Велико народно събрание е задължително. Явно е, че политическата класа в този си вид и в този начин на управление, нещо не е добре. Голяма част от хората се чувстват неудовлетворени. Ако има и други желаещи за такова нещо, ние ще участваме активно. За трите въпроса от референдума ще настояваме и ще участваме, ще гласуваме да влязат в сила и да станат закон. Дори нещо повече. Считам, че субсидията за политическите партии от 1 лев ще даде възможност на олигарсите с черни пари да участват в изборите, а с тези пари да се отчитат някакви бели сметки. Така както сега изведнъж се оказа, че г-н Радев някои безработни хора са го спонсорирали. Нека да знаем в коя партия кой олигарх колко пари е дал. Затова 0 лева. Където е един, там са и нула лева. Няма да се води никакъв политически живот в никоя партия. И тези, които се занимават с политика го знаят добре. Така че да отидем на 0 лева, мажоритарен вот и разбира се, ние винаги сме били "за" да се намали броят на депутатите. И по трите въпроса ще действаме с цялата си мощ", категоричен е лидерът на ГЕРБ.

"Ако трябва Томислав Дончев ще го науча да пее, за да може да ви го обяснява така, че да го разберете по-добре. Защото явно това, което обяснявам не се разбира добре", обърна се Борисов към журналистите.

На въпрос вижда ли грешка в ГЕРБ за днешните резултати, лидерът на партията отговори: "Разбира се, че виждам много грешки. Само че, ние сме партия, която се учи от грешките си, поправяме ги, взимаме си поуки. И искам дебело да подчертая, че аз винаги съм бил част от народа и всеки сигнал го усещам с кожата си. В тези избори хората ни казаха "Нещо не е така, както трябва. Вашите приоритети може да са добри, но явно има други по-добри. Защото винаги съм считал, че когато всеки ден даваме видими неща - магистрали, жп линии, театри, санирани училища, блокове и какво ли не още, субсидии за земеделци, бой по контрабандата (там 3 милиарда и 800 млн. повече сме събрали), рекордно ниска под 8% контрабанда на цигари в България - отличен резултат за цяла Европа. Нещо значи недооценяваме. Нещо не усещаме, което хората ни го подсказват. И най-демократичното, най-правилното в такъв момент е оставката", каза Борисов.

"Разбирам, ако сега нямаше мнозинство. Разбирам, ако сега беше на кантар - 1-2%, да говорим, да търсим варианти, да правим лидерски срещи или каквото и да било. Категорична е победата на Радев. Категорично е участието на ДПС в този вот. Категорично е желанието на БСП да управлява. Категорично е срещу нас да застанат опозиция всички останали. Беше много лесно всички негативи и пасиви върху нас, а те отстрани да трупат активи", обясни още премиерът.

"Процедурата е такава - след като подадем оставка, президентът ще върне мандата пак на ГЕРБ, ние ще го върнем и ще отиде при БСП. Те могат да направят правителство с Радан Кънев, с ДПС, с патриотите. Г-н Каракачанов толкова остро говори срещу нас и най-важните неща, които ГЕРБ счита, че е направил - строителството по инфраструктурата и санирането на жилищата. Макар, че вие много услужливо казвате, че ние плашим, че това ще спре. Не, той го заяви. Това трябва да спре, а да се прави друго. Даваме възможност на новото мнозинство в парламента без избори да управлява. Те имат мнозинство, така че не е нужно аз да го подкрепям", заяви Борисов в отговор на журналистически въпроси какво следва от тук нататък и ще подкрепи ли ново правителство.

"Аз призовавам г-н Плевнелиев да поиска от БСП да му дадат списък със служебно правителство, ако има такова след изборите и да го назначи от името на БСП. Конституцията повелява след като върнем мандата, отива при БСП. По-късно, когато отидете при г-жа Нинова, вашата приятелка (обърна се Борисов към журналистите), я попитайте дали с мандата на БСП тя ще направи правителство. Имат си мнозинство с ДПС и всички останали. Ние като опозиция, ще бъдем против, но те имат възможност без нас да си направят правителство. Ясно и точно го казвам", обясни отново за журналистите Борисов.

"Аз съм побеждавал достатъчно пъти. Аз мога като спортист и да губя, и да печеля. И съм поздравил тези, които категорично ни победиха на тези избори", коментира Борисов.

„Още веднъж искам да благодаря на всички, които са ни подкрепили, да се извиня на тези, които не са. Мислил съм през цялото време, че правим добри неща. Г-н Диков ми каза, че София станала червена, че имало протестен вот – за кое? За метрото, заради Южната дъга, заради Северната тангента, заради булевардите?“, запита премиерът. 

„След като преди 20 години нито едно от тези неща не беше направено, аз като си спомням като станах кмет, нямаше един фонтан в София. Улиците и булевардите бяха в дупки. Околовръстното знаете какво беше, не искам да се връщам. В какво състояние бяха училищата, детските градини. След като така са преценили, че г-жа Нинова нейната партия по-добре ще управляват, ще им дойде ред да управляват и София. Оттук нататък хората ще оценят какво сме направили. Наказаха ни за това, което не сме направили и ние много внимателно се вслушваме и си правим изводите. Ще видим кое е накарало хората в анализа ни да загърбят всичко това, което считаме, че сме направили“, допълни Борисов. 

Премиерът подчерта, че в правосъдието са направили всичко, което било по силите на този парламент. „Това постигнахме и г-жа Захариева направи много. Ние подавахме ръка. За нищо не съжалявам, трябва да се оцени грешката, която сме направили или поредица от грешки. Хората да видят какво е било при нас, дай Боже да е по-добре при другите“, каза още премиерът Бойко Борисов.