Кампания за борба с диабета се провежда днес в Добрич

Пунктовете работят до 14.00 часа

Кампания за борба с диабета  се провежда днес в Добрич. Събитието се организира за втора поредна година от д-р Калоян Велков с подкрепата на Община Добрич.

Няколко пункта с медицински екипи ще бъдат позиционирани на различни места в града, които ще провеждат безплатно измерване на стойности на кръвна глюкоза/захар/, измерване на кръвно налягане и замерване на телесно тегло, ръст, обиколка на шия и талия.

Пунктовете ще бъдат разкрити пред МБАЛ „Добрич“, Дом – паметник „Йордан Йовков“ и Хотел „България“. Измерванията ще бъдат безплатни, извършени от медицински лица, доброволци от БЧК и Фондация „Ръка за помощ“.

Кампанията ще продължи до 14 часа и цели да бъде извършена профилактика на жителите на Добрич. Изследването отнема няколко секунди и една капка кръв.

Кампанията под наслов „Включи се“ е в рамките на Световния ден за борба с Диабета. Заболяване, от което към днешна дата в световен мащаб страдат 414 милиона души. Към 2040 г. предвижданията са броят да нарасне до 640 милиона. Смята се, че всеки един от двама диабетика не знае за заболяването си. В днешно време поради забързания начин на живот, огромната доза стрес и вредните хранителни навици, както и други фактори предопределят това да говорим за захарния диабет като пандемия. В България заболелите от захарен диабет са около 970 хиляди души. Проблемът, който е на дневен ред в нашето общество е свързан с късното поставяне на диагноза, защото симптомите са нехарактерни като например загуба на телесно тегло, по – често уриниране, повишено чувство на жажда, а в много случаи те идват прекалено късно и вече са настъпили усложнения.

Миналата година в Добрич са изследвани 1171 души, от които 34 новооткрити случая на захарен диабет.