Началникът на отбраната участва в откриването на конференция на НАТО

Генерал Константин Попов подчерта активното участие на България в колективната отбрана на НАТО

Един от основните приоритети за българските въоръжени сили след срещите на върха в Уелс и Варшава е да укрепваме и да усилваме нашите отбранителни способности. Това каза днес, 14 ноември, началникът на отбраната генерал Константин Попов при откриването на международна конференция по разработване на концепции и експериментиране на тема „Адаптация и иновации в динамичната среда“. В изявлението си той подчерта активното участие на България в колективната отбрана на НАТО, както и в процеса на изграждане на отбранителни способности в рамките на европейската политика за сигурност и отбрана.

„Съществува необходимост от  проактивен и иновативен подход, който ще ни осигури възможност за адаптация към новите изисквания за сигурност, ще обезпечи високото ниво на оперативна съвместимост и обмяната на общи ценности в Алианса“, каза още генерал Попов.

Заместник-командващият на Съюзното командване на НАТО по трансформацията адмирал Манфред Нилсън  заяви, че трансформацията на НАТО ще допринесе за способностите и ефективността на Алианса в съвременната среда за сигурност. По думите му форумът ще повиши оперативната съвместимост и споделената отговорност, ще доведе до високи резултати и ще осигури развитието на проекта в бъдеще.

Международната конференция по разработване на концепции и експериментиране се провежда като част от „Многонационална кампания за развитие на способности”. Инициативата е насочена към сътрудничество в областта на разработването на концепции за справяне с предизвикателства, възникнали при провеждането на многонационални и коалиционни операции, както и в подкрепа на процеса по тяхното експериментиране в НАТО.
 
Форумът се реализира на основата на техническо споразумение между Министерството на отбраната и Съюзното командване на НАТО по трансформацията. Неговата цел  е да създаде благоприятна среда за обмен на информация, изграждане на взаимовръзки, споделяне на методологии и обсъждане на актуални проблеми и предизвикателства. В конференцията участват представители от над 20 страни-членки на НАТО, агенции и организации на Алианса, както и от страните-партньори.